A napfény illata

Filléres finomság: alma meleg, fahéjas bundában

13_img_5613  Mert most az almát sem árt bundába öltöztetni. 🙂 A legfinomabb bundával, amit valaha ettél.   Erről a tipikus nagymamás finomságról egy volt kollégám jutott az eszembe, aki köztudottan édesszájú volt. Amikor csak lehetett, rendelt valamilyen desszertet a munkahelyi menzán. Így volt ez a bundás almával is. Reggel kellett leadni a rendelést, és ő egész… Tovább »

3 melengető ital a fagyos napokra

05 Tuti receptek a fitoterapeutától.   Régen volt ilyen hideg, nem igazán vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy télen fagy, ráadásul még nem is kicsit. Dideregve, átfagyva a jó forró levesek, italok esnek a legjobban. Nekem például a forró mézes kakaó a mentsváram ebben a hidegben. És persze teázunk is. Luczai Gabriella fitoterapeuta vendégposztja következik.     “Igencsak elszoktunk… Tovább »

5+1 last minute házi készítésű karácsonyi ajándék

01_img_4982k Csak semmi pánik: zoknicicát készíteni még nem késő.   Az alábbi ötletek egyszerűek, gyorsan elkészülnek, a siker garantált, még a kevésbé gyakorlottaknak is. (Katt az alcímre, ha valamelyiket elkészítenéd.)   Kényeztető fürdőgolyó Könnyű szerelembe esni velük, legalább annyira, mint elkészíteni. Egy kis fürdőzés, csöppnyi kikapcsolódás anyának is jár, erre pedig a legjobb, ha egy tápláló,… Tovább »

Habkönnyű, csokis, banános tekercs karácsonyra

01_mg_4775 A pillekönnyű piskótatekercs különlegesen finom a lágyan krémes töltelékkel. Igazi ünnepi desszert.   Minden sütinek megvan a maga története nálunk. Ennek is. Az egész nagyon régen, egy ódon és szigorú iskola falai között kezdődik, ahol két vidéki kislány összebarátkozik. Vékony aranyfonál köti őket össze, mely nagyon erős, kibír éveket, távolságokat. Aztán az aranyfonál egyszer csak… Tovább »

Mesés illatú karácsonyi díszek fahéjgyurmából

01_img_4864 Csábítóan fűszeres fahéj illat, csodaszép, melegbarna, rusztikus megjelenés. Karácsony illat a lakásban.   Több, mint 3 éve készítettem az elsőket, de még mindig illatoznak. A fahéj illata a legszebb karácsonyi emlékeket idézi, a mézeskalács, forralt bor, almás süti illata. Az előző receptemben almás-banános bébiétel szerepelt, ezúttal almából készítettem.   Hozzávalók: 90 g megtisztított alma  kb…. Tovább »

Omlós vajkaramella házilag: csak 3 hozzávalóból

03 Tej, cukor, vaj. Van otthon? Akkor készülhet a vajkaramella.   A manók után kitört a vajkaramella őrület, mindenki ezt a finomságot készíti, amit persze én sem hagyhattam ki, hiszen ez az édesség az egyik kedvencem. Az sem riasztott vissza, hogy bizony, sokáig kell kevergetni, de az eredmény megéri a fáradtságot. Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor 0,5… Tovább »

Így süsd ki a Mikulás csizmáját!

07 Hogy kerül a csizma az asztalra? Természetesen sósan.   Szinte hihetetlen, de már december van, és ha december, akkor az első, ami eszünkbe jut, az Mikulás napja. Nekem különösen emlékezetes ez az időszak, hiszen ilyentájt van a szülinapom, ami miatt a gyerekkori születés-magyarázatnál nálam nem a gólya, hanem a Mikulás keveredett gyanúba, pontosabban a Télapó,… Tovább »

Finoman ropogós, gyönyörűen nyomdázható, fűszeres keksz

01_img_4294 Instant karácsony,  egyszerre szép és finom.   A gyerekeim kedvencei a fűszeres kekszek, melyekkel ünnepi, télies illat járja át a lakást, így ebben az időszakban különösen jólesik ilyet sütni. Ez a recept innen származik, a fűszerezését azonban kissé módosítottam. Került bele gyömbér is, amit az indiaiak igazi csodafűszerként tartanak számon, mindenféle gyógyhatással. 🙂 A tészta… Tovább »

Így készíts virágsót!

52 Dobd fel vele az ételeidet, vagy készítsd el ajándékba.   Gabi apró teaboltja egy igazi kis kuckó, ahova belépve egy pillanatra megáll az idő. Mindenféle illatozó teák, szárított virágok, bogyók sorakoznak a polcokon, melyek már a szemnek is gyönyörűek. Gabi egyébként fitoterapeuta, akupresszőr, és most egy különleges ételízesítő elkészítését mutatja be. Fogadjátok szeretettel Luczai Gabriella… Tovább »

Bajor csemege: fűszeres, sült magvak házilag

04_mg_4254 A legfinomabb őszi-téli finomság 10 perc alatt, pofonegyszerűen.   Réges-régi emlék tört elő bennem, mikor ezt a csemegét késztettem. Valami nagyon-nagyon távolból felrémlett egy öreg, de patyolattiszta konyha, Zsuzsika néni apró alakja, hófehér keze, és  egy édesen fahéjas  illat, ami ilyenkor átjárta a konyhát. Aztán előjött valami furcsa, szabadsággal, rácsodálkozással vegyes érzés, amikor egy német… Tovább »

Házi kézműves receptek gyerekeknek

01img_0197 Kipróbált receptek, gyerekbarát alapanyagokból, kedvező áron.   Az évek során nagyon sokféle, gyerekkel, vagy gyerekeknek készült kreatív alapanyagot készítettünk. A blogot rendezgetve egyik-másikra én is rácsodálkoztam, milyen régen volt, én magam is lefeledkeztem róla, hogy bejegyzésként ide felkerültek. Azért készítettem ezt a linkgyűjteményt, hogy könnyebben elérhetők legyenek ezek a kisgyerekes családban hasznos alapanyagok. A receptek… Tovább »

Egészséges gumicukor házilag, vitaminokkal?

03_img_3719jav Frissen préselt gyümölcsléből, otthon, egyszerűen.   A gumicukor a férjem kedvence, olyannyira, hogy ez a hír már a Mikulás fülébe is eljutott, így az ő cipőjébe gumicukrok kerülnek december 6-án.  🙂 Ez a gumicukor őrület a gyerekeket is megfertőzte, egyedül én vagyok, aki ellenállt a színes cukroknak. Egészen mostanáig. Az egész azzal kezdődött, hogy manapság… Tovább »

Őszi sütőtökös pohárkrém

03_img_3468 Tartalmas és isteni finom pohárkrém esős napokra.   Szeretem a sütőtököt mindenféle formában, krémlevesnek még a férjem is szereti, de ha egyszerűen megsütjük, akkor igazából csak én eszem a linkát. Nálunk (Böszörményben) ugyanis így hívják a sült sütőtököt, melyet frissen kisütve, gőzölögve is árulnak a piacon. Mióta  kipróbáltam a sütőtökös pitét, azóta tudom, hogy a… Tovább »

Napsugár a poharadban

03_img_2864 Vitaminbomba ősszel, otthon is.   Mostanában rászoktunk a frissen facsart levekre, köszönhetően Anitának, aki közös nyaralásunk alkalmával sorra készítette a jobbnál jobb leveket. Ráadásul, a kertünkben megterem a gyümölcs és a zöldség is , így már csak facsarni kell. Mondanom sem kell, hogy ezek az italok tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, és ráadásul nagyon… Tovább »

Sült paprika vacsorára

02_img_3160 “Az egyszerű dolgok a legkülönlegesebb dolgok a világon.” (Coelho)   Ahogy telik az idő, egyre inkább rájövök, hogy legegyszerűbb dolgok a legjobbak az életben. A reggeli napsütés, az aranysárga  őszi levelek, a gyerekeim mosolya, a jó melódia, a fokhagymás pirítós, és a sült paprika vacsorára. Igazi, jó ropogós, vastag húsú paprikából, amit frissen szedtünk a… Tovább »

Süti, ami fejleszti az olvasást?

01_img_2582k Ezek a kekszek nemcsak segítenek, de finomak is.   Az én kisfiam csupa izgő-mozgó gyerek, aki nehezen ül meg egy helyben, egy ideig figyel, aztán már teljesen mással foglalkozik, és a hagyományos iskolai feladatokra hamar ráun. Már ovis korában megfigyeltem, hogy vele úgy lehet tanulni, ha valamilyen mozgásos játékkal, vagy házimunkával kötjük össze a megtanulandót… Tovább »

Piros csodabogyók, nemcsak megfázásra

01_IMG_2770 Őrző-védő növény az egészség szolgálatában.   A hétvége  szúrós növények társaságában telt, úgy is mondhatnánk, hogy  őrző-védő fajokkal volt dolgunk: ha ezeket a telekhatárra, kerítéshez ültetjük, nincs az a tolvaj, akinek kedve lesz beugrani hozzánk, de ezt a védelmet érthetjük arra is, hogy ezen növények termése védi az egészségünket. Szóval csipkebogyót és homoktövist szedtünk a… Tovább »

Ropogós héjú, foszlós kiflik házilag

02 Igazi pihe-puha belű, ropogós héjú nosztalgia kifli, amit szeretni fogtok, mert nemcsak finom, de egyszerűen elkészül.   Gyerekkoromban a kenyérgyár közelében laktunk. Reggelente elárasztotta a környéket a finom kenyérillat, bebújt a kulcslyukon, be egyenesen az orrunkba. A reggelt a kenyérgyárban kezdtük, alig vártuk, hogy a kígyózó sor elfogyjon, és vehessünk egyet a frissen sült, meleg… Tovább »

Most a legfinomabb a paradicsom: így rakd el télire

103 Hétvégén készült nálunk a paradicsomlé, üvegben a szárított paradicsomok, és a lecsó. Mivel most a legjobb a paradicsom, érdemes eltenni télire is. Mutatom, én miket készítek. Paradicsomlé A paradicsomléhez Gizi mama receptjét használom (katt ide érte), azzal a különbséggel, hogy tartósítószert nem adok a paradicsomléhez már. Amióta megvan a sütőkövem, itt fertőtlenítem az üvegeket: a… Tovább »

Jegeskávé, én így szeretlek

09 A jegeskávé = nyár, kert, terasz, napsütés, csajos csevej, barátok, vidámság.   Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, sokszor elég egy apróság is. Mondjuk egy isteni jegeskávéval kezdeni a napot, és hagyni, hogy a nyár végi napfény megcsiklandozza az arcunkat, nézni a zöldellő fákat, a járókelők lenge ruháját, amire felfér már egy kardigán, hallgatni a reggeli madárcsicsergést…. Tovább »

Kelt szilvás lepény nagyitól

03_IMG_2267 Régimódi szilvás süti: nyár nem múlhat el nélküle.   A szilva és én jó barátok vagyunk, imádom ahogyan kissé levet ereszt a  tésztán, ahogyan cukor nélkül csoda finom lekvárrá sül a sütőben, és ahogyan  sötét koncentrátummá aszalódik. Ez a nagyis süti pedig kihagyhatatlan, és bár kelt tészta, galuskaszerű állaga miatt még nyújtani sem kell: kelés… Tovább »

Friss, ropogós ciabatta: tuti siker otthon is

01 Az egyszerűen elkészíthető recept családi élménnyé teszi a kenyérsütést.   Már nagyon régóta tervezem, hogy kipróbálom, milyen ciabattát sütni, mert hát imádom, de mióta névnapomra pizzakövet kaptam, azóta ez az érzés csak még jobban felerősödött. Olyannyira, hogy még a legnagyobb kánikulában is hajlandó lettem volna kipróbálni, de a család egyszerűen leszavazott. Most viszont, mikor már… Tovább »

Kovászos uborka: a nyár sztárja

01 Ettől garantált a nyári hangulat! Gizi mama receptjével.   Vannak olyan ételek, amitől biztosan tudod, hogy nyár van: a lángos, a roppanós, édes, főtt kukorica, a hekk, mint tipikus “magyar” strandkaja, a palacsinta, na és a kovászos uborka, amihez mindenképpen meleg kell. Idén egy jó kis nyaralást sikerült összehozni a Balaton-Felvidéken, ahol szinte minden étterem… Tovább »

Kánikulában tökéletes: uborkás limonádé

02 Igazi vitamindús hűsítő.   Bár ez a limonádé mostanában divatos, nekem a gyerekkoromat idézi. Mert ugye, mifelénk a májas hurkába cukrot tettek, az uborkasalátába pedig cukrot és citromlevet. Így aztán, amikor először 5. osztályos koromban világot láttam, – igaz, ez még akkor csak az országot jelentette – igencsak elcsodálkoztam azon a fura szokáson, hogy az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!