A napfény illata

Varázslatos kísérlet: életre kelt rajzemberke

Minden gyereket, és felnőttet leveszel a lábáról ezzel a kísérlettel.   Gyerekkoromban imádtam a Varázsceruza című rajfilmet, amikor a kisfiú és a kutya a problémákat egy ceruza segítségével oldják meg. A megrajzolt dolgok egyszerűen életre kelnek. Na, ez jutott eszembe a következő kísérlet elvégzésekor is. Az biztos, hogy a gyerekek csak ámulnak és bámulnak közben…. Tovább »

Jéggé fagyott buborék: ezt ki kell próbálni

Van otthon buborékfújótok? Akkor jól öltözzetek fel, és irány ki a hidegbe!   Évekkel ezelőtt láttam ezt a kísérletet, már akkor megbabonázott, de nálunk bizony nem működött, mert nem volt elég hideg. A buborékfagyasztás maradt az igazán hideg telű országok kiváltsága. Mert ahhoz, hogy a szappanbuborék megfagyjon, -10, -15 fok kell. Mikor aztán ilyen hideg lett… Tovább »

Mi a közös a hajmosásban és a lufiban?

Avagy, hogyan vegyük rá a gyereket a hajmosásra.   Nálunk a gyerekek nem szeretnek hajat mosni. Míg kisebbek voltak mindent kitaláltam. Bemutattam, milyen szuper a hajmosás, rettenthetetlen, kissé arcomra fagyott mosollyal tűrve, hogy ők megmossák a hajam, és csak kicsit, és csak óvatosan prüszkölve a sok buboréktól, ami a számba került, a szememről nem is beszélve. 🙂… Tovább »

Répafogyókúra: fizikai kísérlet gyerekeknek

Nem tudom, mi lelte a kisfiamat, de megeszi a répát.   Na, persze, ezt nem panaszként mondom, de nagyon meglepődtem, amikor a boltban répát kért. Először arra gyanakodtam, valami kísérlethez kell neki, de nem, hazamentünk, megtisztítottam, megmostam, és megette. Azóta van egy-egy szál répa otthon, és időnként eszeget is belőle. Egyik ilyen alkalommal maradt egy… Tovább »

Fényt varázsolunk: fizikai kísérletek gyerekeknek

Mert a fizika lehet izgalmas is! A elsős kisfiam egy hét után kicsit csalódottan jött haza a suliból. “Anya, nem tanultunk semmi kémiásat, és még nem is kísérleteztünk. Egész nap csak színezünk.” Aztán végül is meggyőztem, hogy azért nem árt, ha először megtanul olvasni, hogy így el tudja olvasni a tudományos könyveit (értsd: gyerekenciklopédiák), és… Tovább »

Varázshenger gyerekeknek

Egy trükk, amivel kedvet csinálhatsz az éppen olvasni tanulónak a betűzéshez, a nagyobbaknak a fizikához, az ovisokat pedig elvarázsolhatod. Indulhat a varázslat? Amire szükséged lesz: Vékony, zárható üveg (lehet kémcső, olajbogyós üveg, mi egy vékonyka szörpös üveget használtunk) Víz Filctollak Papír   Az üveget megtöltöttük vízzel, majd légmentesen lezártuk. Lehetőleg ne legyen benne buborék, mert… Tovább »

Táncoló cseppek: varázslatos kísérlet gyerekeknek

Újabb egyszerű varázslat, otthoni alapanyagokból. Hiszen Öveges professzor óta tudjuk, a fizika, na és a kémia is lehet érdekes. 🙂 Mit tehet egy anya, ha erősen  műszaki és kémiai érdeklődésű ovissal áldotta meg a sors, akit nem mellesleg a bogarak is érdeklik? Varázsol! 🙂 A varázsszer hozzávalói: szódabikarbóna (mi más 🙂 ) ecet étolaj ételfesték… Tovább »

A virágok esete az ételfestékkel

A pufifestéket  kevertük ki éppen, amikor az ételfesték láttán a kisfiam megszólalt: ” Anya, képzeld, az óvónéni varázsolt, kék vízbe tett virágot és az is kék színű lett. Kipróbáljuk mi is?” Hát persze, hogy kipróbáljuk, hiszen ilyen kíváncsi szemeknek nem lehet ellenállni :-), ráadásul egy ilyen varázslatot én sem hagyhattam ki. Sebtiben szedtünk is a… Tovább »

Fürdőhó!

Egyelőre nyoma sincs a télnek, a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek legnagyobb bánatára. Persze nem a nagy mínuszok hiányoznak, hanem a jó kis hó a hóember építéshez, hógolyózáshoz és szánkózáshoz. A gyerekek a téli szünetben szinte naponta megkérdezték, hogy anya, mikor lesz már hó? Nagy mértékű havazást nem tudok előállítani, de egy kis havat varázsolni… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!