A napfény illata

Zöld tavaszcsalogató ajtódísz

Illatos kopogtató sok-sok zölddel.   A hétvége kertészkedéssel telt, elültettük a hagymát, megkezdtük a metszést, gereblyéztünk. Annyira jó volt a kertben lenni a tavaszi napsütésben, a hosszú és hideg tél után levetni a kabátot és mellényben dolgozni, élvezni a napsütést, gyönyörködni a hóvirágokban, nézni a veszekedő verebeket, cinkéket. Megölelni egymást, és örülni a tavasznak.  … Tovább »

Egy csészényi tündérkert

Tavaszváró tündérkert azoknak is, akiknek nincs kertje.   Nekem már az is elég volt, hogy egy napra kisüssön a nap, máris teljesen bezsongtam, annyira várom a tavaszt. Grafit cicánk is így van ezzel, mert  minden egyes szellőztetés alkalmával beleszagol a tavaszi levegőbe, majd bőszen kifigyeli a teraszon ugrándozó verebeket, és egy pillanat alatt a függönyön… Tovább »

Levendulamező, ahogyan még nem láttad

Csodás fotók egy aprócska levendulásról.   Valahol az ország keleti felében van egy aprócska, barátságos, és nagyon szerethető levendulaültetvény. Aki látja, azonnal a szerelmese lesz, mert nemcsak a levendulaillat, de a kedvesség is árad ebből a helyből. Így jártam vele magam is, ahogyan a nagyon tehetséges fotós, C. Kiss Ilona is, aki rendszeresen eljön ide, és… Tovább »

Ingyen vetőmagot és palántaföldet oszt egy magyar bölcsészlány

Miért csinálja?   Amikor tavaly megismertem Annát, azonnal megéreztem, hogy van ebben a lányban valami csodálatos. Valami nagyon mélyről jövő természetesség, valami őserő, amivel véghez viszi a dolgait. Nem kiabálva, hangosan, mégis olyan hangsúllyal, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Tenni akarással, személyes példával, örömmel, másokért. A saját maga vásárolta  vetőmagcsomagokat és palántaföldet szétosztva olyan… Tovább »

Illatos, zamatos ajándékok a kertből

Saját termesztésű fűszerekkel sokkal finomabb az étel. A begyűjtött fűszereket megszárítva eltehetünk egy csöppnyi “nyár-ízt” télire is, és adhatjuk ajándékba is ezeket.   A kertben a régi homokozóból egy csöppnyi fűszerkertet alakítottunk ki: van itt levendula, kapor, orvosi zsálya, citromfű, bazsalikom. Bőségesen teremnek, így jut belőle szárításra is. Ezeket csokorba szedve, lógatva szárítom, jól szellőztetve…. Tovább »

Varázsold a kertedbe a glamping életérzést!

Kerti piknik glamping stílusban: stílusos, laza, szép.  Néhány  DIY kiegészítővel a kertedbe varázsolhatod a glamping életérzést.   Mára már sokan ismerik a glamping (glamour+kemping) kifejezést, köszönhetően a noszvaji Nomád Hotelnek, ahová mi is elutaztunk hétvégén, hogy magunkba szívjuk a stílusos kempingezés, és piknikezés nyújtotta élményt.  A mi falunkról, – a Noszvaj szó ugyanis ezt jelenti… Tovább »

15 pénztárcabarát kaspó ötlet a kertbe

Kidobásra ítélt tárgyakból pillanatok alatt mutatós kerti dekorációt varázsolhatsz.   Van egy tetőteraszunk, ami kicsit hátrányos helyzetű a kert és a galambok miatt. Bár ritkán használjuk, azért szeretném, ha szép lenne, már csak azért is, mert a ruhák szárításában nagy segítségemre van. Szóval megérdemli, de  mindenképpen valami költséghatékony megoldásra gondoltunk a megszépítést illetően. Így tavaly… Tovább »

15 apró kerti dekorötlet, amit Te is elkészíthetsz

A természet, a virágok, növények önmagukban is gyönyörűek. Elég pár apró ötlet, kedves kerti részlet ahhoz, hogy  a kerti ücsörgést, beszélgetést még  vidámabbá, még színesebbé  tegyük. Nem is kell már más, csak napfény, – na, jó, abból csak egy kevés – levegő, madárcsicsergés. Egyszerű, könnyen megvalósítható ötletek következnek.   Ilyen csinos szellőborzolót készíthetsz a Masni… Tovább »

15 egyszerű DIY ötlet a kertbe

Ha nyár, akkor kert! Hiszen nincs is jobb kiülni este az illatozó virágok közé, vagy szalonnát sütni a barátokkal. Kertünket apró ötletekkel még szebbé varázsolhatjuk. A következő ötletek elkészülhetnek otthon, saját kezűleg is. Neked melyik a kedvenced? Ugye, milyen egyszerű? És annyira jólesik egy forró nyári napon! És ha már kerti zuhany, lehet ilyen a… Tovább »

Tűzhely barkács: 8 filléres ötlet kerti sütögetéshez

Kisütött a nap, most már csak eljön a jó idő! Itt a kerti sütés-főzés ideje. Nincs még kerti konyhád? Ne aggódj, addig is, míg elkészül íme néhány ötlet, melyet MacGyver is megirigyelhetne.  Elő a konzervdobozokkal, mosógépdobokkal, keréktárcsákkal és indulhat is a sütögetés! Fém dobozok, sóder, némi szerszám, és máris kész a mini tűzhely.   Ez… Tovább »

Minikert az erkélyen: 15 kedvcsináló ötlet

Friss zöldség és fűszer az erkélyről. Amíg nem volt kertünk, addig is vágytam saját növényekre, zöldségekre, így az erkélyen a virágok mellett megjelentek a fűszernövények, és néhány zöldség is. Be kell vallanom, nem vagyok csodakertész, így volt olyan növény, ami nem élte túl gondoskodásomat. Ami viszont nekem bevált, az a paradicsom volt, a kifejezetten balkonra… Tovább »

Top 10 zseniális kerti játék gyerekeknek, fillérekből

A gyerekek imádnak a szabadban játszani, és már egy kis napsütés is elég, hogy a kertben szaladgáljanak. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat, elég néhány barát, akivel lehet fogócskázni, körjátékot játszani, sporomozni, gumizni, tapsolni, vagy labdázni. De játszhatunk a növényekkel is: a pitypang virágából gyűrűt készíthetünk, a pásztortáska száraival lehet csörögni, pipacsból babát varázsolni, fújni az… Tovább »

15 fantasztikus ötlet a kertbe

Ha kisüt a nap, az ember leginkább a szabadban lenne. Itt az idő, lehet a kertet szépítgetni. Remek kikapcsolódás a kertészkedés, ráadásul még gyönyörűbbé, még kényelmesebbé és praktikusabbá varázsolhatjuk néhány ötlet segítségével.  Mennyivel természetesebb ez a járda így! Miért ne lehetne egyedi kaspónk?  A  veteményes akár a kertünk dísze is lehet, ha kreatívan bánunk a… Tovább »

8+1 ötlet a banánhéj felhasználásához

Az egész úgy kezdődött, hogy egy behavazós munkahelyi napomon, enyhítendő a stresszt, és az éhségemet, éppen egy banánt majszoltam ebéd gyanánt. Előttem a gépem, az ellenőrizendő utasítás szövegével, melynek szárazanyag-tartalma kibírhatatlanul magasnak bizonyult, balomon az embernyi magas növény-dzsungelem, melyet még a munkába állásom alkalmával szereztem, és ami kellemes menedéket nyújt az üvegfalon benéző kíváncsi tekintetek… Tovább »

Tojáshéj kertészet

Idén, amikor tojásos  ételeket készítesz, mentsd meg a tojáshéjakat, és készíts gyönyörű és környezetbarát tojáshéj kertet, mely még húsvéti dekorációnak is tökéletes.   Nagyon cuki és mutatós, ha csinos tojástartókba kerülnek  a tojáshéjak, egy-egy tavaszi virággal. Ünnepeld a tavaszt csírázó búzafűvel! Ha a gyerkőccel készíted, csinálhattok  arcokat is a tojásoknak. Még több vicces konyhai kertészkedős ötletet… Tovább »

Márciusi kerti ötletek

A kertészeknek már  tél vége óta bizsereg a tenyere, és márciusban már lehet is kezdeni a kerti munkákat, az ültetés, metszés, permetezés mellett lehet építeni a magaságyást, komposztálót, és gyűjteni az ehető virágokat. Magaságyás építése Bár erősen tériszonyom van, aminek állítólag evolúciós okai vannak:-), mégis arra szavazok, hogy magasan a legjobb! De persze csak akkor,… Tovább »

Frissítsd fel az erkélyed az IKEA 8 tippjével

Bizony itt a tavasz, ha még az időjárás nem is ezt mutatja, de a lelkünkben már nagyon várjuk a napsütést, virágokat, madárcsicsergést. Talán az első hely, ahová – akár egy takaróval beburkolózva – kiülünk élvezni az első napsugarakat, az az erkélyünk, vagy a teraszunk. Érdemes hát különleges helyként tekinteni az erkélyedre. Következzenek az IKEA tervezőinek… Tovább »

Tenyérnyi kert: ültessünk a gyerekekkel

Ültess minikertet, ami elfér akár a tenyeredben is. Emlékszem, mikor még az általánosban környezet órára babot kellett csíráztatnunk, és versenyeztünk az osztálytársaimmal, kinek a babja lett nagyobb, vagy szebb.  Egy kisebb csoda volt, ahogyan a babszemen megjelent az első kis csíra, és csak nedves vatta kellett hozzá. A magot vetni, majd a kikelő növénykét öntözni,… Tovább »

10 csodás nyári csokor

Napsütés, meleg szellő,  friss levegő, és  színes virágok: nekem ez a nyár. Bár már közeleg a szeptember, azért még élvezzük a nyarat, mely tele van színes virágokkal a kertben, az országutak mentén, a réteken. És vigyünk haza ezekből az apró csodákból is, mert: “Otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal… Tovább »

Csalánlé : védd a növényeket!

Tavasszal megjelentek a magaságyásunkban az első csalán növénykék. Na, most minden normális ember kiszedte volna őket, de mi nagyon megörültünk neki :-), mert valahogy mostanában nem találkoztunk csalánnal, így ápoltuk, növesztettük a növényt, aki azzal hálálta meg ezt a gondoskodást, hogy egyre szúrósabb tekintettel kukucskált ki a paradicsomok mellől. Mikor már óriásira nőtt, úgy gondoltuk,… Tovább »

Kaspók sk.

Bár az időjárás még nagyon szeszélyes arcát mutatja, a jó időben az ember már a természetben szeret lenni, és csinosítgatja az erkélyt, teraszt, kertet is, ahová szép lassan kikerülnek a növények is. Akinek pedig nincs ilyen lehetősége, nekilát a lakás felvirágoztatásának. Nálunk a terasz van soron, mivel a kert miatt ritkábban használjuk, ezért kicsit hátrányos… Tovább »

Préselt növénygyűjtemény készítése gyerekekkel

Minden a rét növényeivel kezdődött. Amikor tavaly a másodikos lányom környezetismeretből ezt tanulta, akkor készítettük az első  botanikai lapokat, szép préselt virágokkal, és azóta is nagy az érdeklődés,  ha felbukkan egy újabb növény, azt rögtön meg kell határozni, és ha lehet, préselni. Így szépen lassan gyarapszik kis herbáriumunk. Én meg örülök, mert egy nagyon hasznos,… Tovább »

Tavaszi növény-játékok 1.: virágkoszorú

Mikor ovis voltam, nagyon örültünk a tavasznak, mert ilyenkor naphosszat kint voltunk  az ovi tágas udvarán: papsajtot eszegettünk, a pitypang virágából gyűrűt készítettünk magunknak, a pásztortáska száraival csörögtünk, pipacsból babát varázsoltunk,  fújtuk az akácfalevelet, és a pitypang ejtőernyőit a szélben. 🙂 És néha pitypang-tündérekké váltunk, amikor  csodaszép, sárga virágkoszorúval a fejünkön forogtunk a pörgős szoknyánkban…. Tovább »

Ház kerttel, papírból: ültess a gyerekkel

Mikor ovis voltam, a rajzaimon legtöbbször ugyanaz volt: csinos házikó, girbegurba kerítéssel, fával, virágokkal, napsütéssel. Ház kerttel. Házikója kiskerttel minden kisgyereknek lehet: csak néhány doboz, színes papír, egy kis föld vagy vatta, és mag szükséges hozzá. Tejesdobozba, gyümölcsleves, üdítős dobozba – levágva annak tetejét- nyugodtan ültethetünk és locsolgathatjuk a kis növénykét: ez lesz a kert…. Tovább »

Ágyásjelölő sk.

Közeleg a tavasz és imádjuk a kertet, elkezdtünk készülődni is: csináltunk már papírvirágot magokkal, most pedig megmutatom  az  ágyásjelölőket is. Az egészben az a legjobb, hogy egy kis kirándulással kezdhetjük: elmehetünk a parkba, közeli erdőkbe, hogy beszerezzük a botokat az ágyásjelölőhöz, merthogy abból készül a mű. Na, mi is elkirándultunk a  közeli kiserdőbe, kerestük a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!