A napfény illata

Varázslatos téli kifestők: töltsd le ingyen

1006 Gyönyörű színezők, kifesthető könyvjelzők, óriásszínezők felnőtteknek és gyerekeknek télre.   Tökéletes időtöltés egy fogvacogtató délutánon a jó meleg szobában színezni. Kiszínezni a telet, karácsonyt, Mikulást, rénszarvasokat, hógömböket. Megannyi hangulat, érzés, téli varázslatok felnőtteknek és gyerekeknek. Csak töltsd le, színezz, töltődj fel, kortyolj bele egy bögre forró kakaóba és készülj a szeretet ünnepére.     Ezek… Tovább »

Beszélj vissza! Ez a leghosszabb mondat, ami visszafelé is ugyanaz

szavak Legyél Fonák Tamás, és olvass mindent fordítva.   Szerintem azt a szójátékot mindenki élvezte az általánosban, amikor olyan szavakat, mondatokat kellett keresni, ami oda és vissza is ugyanaz. A visszafelé olvasásban van egy kis lazaság, mert sokszor a hosszú és rövid magánhangzók és a mássalhangzók eltérését figyelmen kívül hagyják. Szerintem ami mindenkinek elsőre beugrik, az… Tovább »

5+5 kreatív ötlet az őszi szünetre

leaves-1698874_1920 Ötletek a tartalmas együttlétért.   Nosztalgia a családdal Vegyetek elő régi családi fényképeket, meséljetek, milyen volt a gyerekkorotok, jöhetnek a családi történetek. Mutassatok olyan fényképet, amelyen ugyanannyi idősek vagytok, mint most a gyereketek. Nézzétek meg a hasonlóságokat, különbségeket. Meséljétek el, mi foglalkoztatott ekkor titeket, mi volt a kedvenc ételetek, játékotok, hogyan öltözködtetek. Készítsétek el közösen… Tovább »

Hogyan lehet megtanulni angolul egy videojátékkal?

nopasaran-1024x576 Hasznos programok, amikkel játék a tanulás. Hogy ne csak nyomogasson, hanem tanuljon is a gyerek.   Másodikos kisfiam nem szeret írni. Balkezes, kissé nehézkesen formálja a betűket, amelyek nem mindig sikerülnek túl szépre, és a betűk, szavak írásának monoton ismétlése untatja. Pedig kellene gyakorolni az írást, és a helyesírást is. De ha hozzálátunk a házi… Tovább »

Így készíts vadgesztenyéből játékot!

01_img_3186 Ha gesztenyét hordunk a zsebünkben, az megvéd minket minden betegségtől.   Ismeritek ezt a babonát? Na, ha csak ezen múlna, az én gyerekeimnek ősszel kutya bajuk se lenne, hiszen mindig tele a zsebük gesztenyével. Arra kell csak vigyáznom, hogy ki ne mossam őket, bár a vadgesztenyével állítólag  mosni is lehet. Valamiért én is nagyon vonzódom… Tovább »

10+3 kreatív rajzos játéktipp gyerekeknek

27 Papír, ceruza, gyerek: egy óra kreatív játék.   A héten az időjárásból már kiderült, hogy valóban ősz van, ráadásul reggelente (már amikor én megyek dolgozni) még szürkület van, ami nálam biztos jele annak, hogy vége a nyárnak. Úgyhogy nem árt, ha felkészülünk a rossz időre, esőre is. Mondjuk, olyan rajzos ötletekkel, melyeknek nincs nagy eszközigénye,… Tovább »

DIY: Szenzációs poharas játék 5 perc alatt

poharas Fejleszti az érzékelést, reflexet, megfigyelőképességet, és a gyerekek imádják majd.   Egyszerű, és nagyszerű, ezt mindenképpen ki kell próbálni. Mint minden jó játékban, eben is az a legjobb, hogy egyszerű, ugyanakkor  nagyon szórakoztató is. Mert hát melyik gyerek nem szeret versenyezni? A színsorokon kivül el tudom képzelni formákkal, betűkkel, számsorokkal is. Mindenesetre megyek és veszek… Tovább »

Titkos üzenetek a nyárra

04 Szórakoztató  titkosírásos játékok a nyári szünetre, nemcsak gyerekeknek. Olvasás, írás becsempészve.   Vannak örök dolgok, játékok, melyek majd minden gyereknél bejönnek, ilyen a titkosírás is. Gyerekkoromban imádtam, kitaláltunk a barátnőmmel egy saját jelrendszert, aztán ezzel üzengettünk egymásnak.  A gyerekeket is jól leköti a titkosírás, imádnak így üzeneteket írni, és nem mellesleg egy kis betűismétlés is belefér az… Tovább »

5+3 társas, amit gyerek és felnőtt is szívesen játszik

01 Szórakoztató, pörgős játékok a családnak, bárhol, bármikor.   Nálunk a nyár azért is jó, mert többször társasjátékozunk. Ha elutazunk, biztosan viszünk magunkkal valamilyen kártyajátékot, és az esték a nagy kártyacsatákról szólnak. Ha itthon maradunk, kimegyünk a kertbe, vagy kiülünk a teraszra, és indulhat a játék. Megmondom őszintén, nagyon örülök, hogy a gyerekekkel már olyan társasjátékot… Tovább »

Ezzel a matricával biztosan nem fog unatkozni a gyerkőc az autóban

01 Briliáns utazós játék, nemcsak gyerekeknek.   A FB-oldalamon osztottam  meg először az alábbi videót, melynek nagy sikere volt.  Történt ugyanis, hogy az amszterdami villamosok ablakára egy kis matricát ragasztottak, amellyel játékra hívják az utasokat. A kis tátogó szörny gyalogosokat “fal fel”, elég hozzá, ha az utas becsukja a fél szemét, és így tekint a kis matricára.  A szörnyecskét a… Tovább »

5+1 filléres focijáték gyerekeknek

foci Filléres, otthon elkészíthető játékok, amiket a gyerekek imádnak majd.   Amióta elsős lett, a kisfiam imádja a focit. A suli udvaron gyakran rúgják a bőrt, igazi grund foci ez, nagy lelkesedéssel, sok cselezéssel, és még több lyukas nadrággal. 🙂 És persze, hogy gyűjti a focis kártyákat is. A mostani Eb pedig csak hab a tortán,… Tovább »

Keltsd életre a kavicsot!

01 Kavicsfestés: a családi elfoglaltság. Szerintem szinte minden gyerek szeret kavicsokat gyűjteni, az enyémek már aprócska korukban teletömték a zsebüket a különböző formájú, színű, méretű kavicsokkal. Mivel lassan egy kavicsbányára tettük szert, így elég korán elkezdtük a kavicsok festését is. Manapság még mindig nagy kedvenc, és azért is jó elfoglaltság, mert én is együtt alkothatok a… Tovább »

Grízes élet: így készíts grízképet a gyerekkel

grízkép Szerintem kevés gyerek van, aki nem szereti a tejbegrízt. A búzadara azonban nemcsak a konyhában hasznos, leköthetjük vele a gyereket egy órácskára.   Nagyon hasznos elfoglaltság a magkép készítése, amihez sokféle magot, termést használhatunk: lencsét, borsót, mákot, kukoricadarát, búzadarát. Mivel nálunk éppen csak búzadara volt otthon, kitaláltam, hogyan lehet színes a grízkép. Az ötletet a… Tovább »

Középkori társasjáték mai gyerekeknek

01 Nim: kétszemélyes stratégiai játék kavicsokból.   Az egész azzal kezdődött, hogy Pannának a suliban adott témakörökből természetismeretből és történelemből projektmunkát kellett készíteni. Így aztán nekiláttunk, hogy valami érdekességet készítsünk az órára.  A középkori témakörből végül ezt az egyszerűen elkészíthető, játszható játékot választottuk, amit a gyerekek gyorsan meg tudnak tanulni és nagyon élvezik.  A játék ősét az ókori… Tovább »

15 ingyenes, letölthető játék gyerekeknek

014nyomtatható Gyereknapra (is) kiváló.   Sokféle nyomtatható játékot gyűjtöttem, egyeseket lehet színezni, rajzolni, fejleszti a képzelőerőt, mások kiválóak a szerepjátékokra. Van közöttük klasszikus, és modern is, egy közös van mindegyikben, hogy nagyon szórakoztatóak. Különösen akkor, ha mi, felnőttek is részt veszünk a mókában. A képekre kattintva elérhetőek azok oldalak, ahonnan ingyenesen letölthetőek. Egyensúly, és móka Egyensúlyozd… Tovább »

Lenyűgöző bűvésztrükk gyereknapra

4 Kivitelezni egyszerű, és a hatás nem marad el.   Nem kell hozzá más, csak egy papírpénz és 2 db gémkapocs. A papírpénzt harmonikaszerűen három részre kell hajtani, de csináljunk erős éleket. Majd tűzzük be a gémkapcsokat a képeken látható módon, (ha a harmadok közepén tűzünk, könnyebb dolgunk lesz). Húzzuk szét a pénzt két végét megfogva…. Tovább »

Mágikus pénztárca gyerekeknek- videóval

3 Bár a pénz nem kamatozik benne, de a te gyereked lesz a legmenőbb ezzel a tárcával. Dobd fel vele a gyereknapot is! Ezzel a rafinált fűzési technikával először a debreceni vásárban találkoztam, ahol azonnal beleszerettem abba a fajátékba, ami nyitható volt elöl és hátul is, és a faelemek a fizikát meghazudtolva omlottak le róla. Nemrég… Tovább »

Ördögbot: igazi játékcsemege (nemcsak) ördögfiókáknak

100 Nálunk az egész család imádja! Mátét nehéz leültetni, ritkán marad egy helyben, izeg-mozog, szaladgál, folyton mozgásban van. Nála leginkább a mozgásos játékok váltak be, és még a hét napjait is rákjárásban tanultuk ezzel a társasjátékkal. Így amikor megláttam egy vásárban ezt a játékot, rögtön tudtam, hogy kell nekünk. (Persze a gyerekek még ennél is hamarabb… Tovább »

Papírguriga nyomda: filléres játék gyerekeknek

nyomda Gyors, fejlesztő, és még a kicsik is élvezni fogják.   A papírgurigát imádjuk, mert nagyon sokféleképpen lehet használni. Ha kell egy gyors kreatív tipp, amivel hasznosan lefoglalhatjuk a gyereket, akkor a papírguriga nyomda készítése, és a nyomdázás kiváló játéklehetőség. Papírguriga egy háztartásban mindig akad, így semmi akadálya, hogy hozzálássunk egy vidám, tavaszi kép elkészítéséhez, akár… Tovább »

A 10 legjobb áprilisi tréfa gyerekeknek

20 Ártatlan tréfák a gyerekmosolyért.   Az a megfigyelésem, hogy a gyerekeknek még van humorérzékük, ráadásul a finom humort is azonnal észreveszik. Egy közös viccelődés, nagy nevetés a család minden tagjának jólesik. Egy dolog fontos szerintem, a tréfa ne legyen bántó, ijesztő, valóban humoros legyen. Hogy melyik gyerek mire vevő, mennyire érzékeny, azt a szülei tudják a… Tovább »

Mi a közös az intelligens gyurmában és a McDonald’s sült krumpliban?

0001 Talán az, hogy szeretik a gyerekek?! Bár ez is igaz, de a bejegyzés végén egy meglepő dolog is kiderül.   Manapság már annyi a játék, mint égen a csillag, és nehéz is közülük választani, mert az ember nem ismeri ezek nagy részét, maximum a reklámokból. Amik ugye, néha kissé csalóka képet festenek a hirdetett játékcsodáról…. Tovább »

15 hasznos link: húsvéti nyomtatható játékok gyerekeknek

húsvét12 Ingyenesen letölthetők, szórakoztatóak és még fejlesztenek is.   Sudoku, labirintus, szókereső, keresd a különbséget, kifestő, mozaik, szimmetria játék, ollógyakorlatok, fűzőcskés játék: mind-mind húsvéti verzióban. A képre kattintva, vagy a szövegben szereplő linkeken elérhetőek az ingyen letölthető verziók. Jó szolgálatot tesznek ezek a tavaszi szünet első napjaiban, és  a húsvéti készülődés során.  Húsvéti sudoku   Háromféle… Tovább »

Unaloműző játékötletek a téli szünetre

06 téli játék Vidám játékok szilveszterig.   Igaz, hogy a téli szünet tele van ünnepekkel, de azért nem árt, ha néhány játékötlet van a tarsolyunkban ebben a ködös, nedves időben.  Főleg, ha nem lesz hóesés. Ilyenkor az egyik legnehezebb feladat a mozgásigény kielégítése, talán egy papírrepülő verseny segíthet.   A legjobb az egészben, hogy előtte repülőt kell hajtogatnunk:… Tovább »

Letölthető társasjáték: garantált jókedv a családnak

társasjáték Sok nevetés,  fejlesztés, és nem mellékesen a Stikeez figurák is feladatot kapnak.   A gyerekeim mindent gyűjtenek: a kavicsokat, a botokat a parkból, na, és persze a különböző figurákat, bélyegeket, melyeket a vásárlások után adnak  a különböző áruházláncok, vagy a csokitojásban fellelhetők. Szerencsére azt már elértük, hogy nem követelik a teljes gyűjteményt, és csak amiatt… Tovább »

Babák dióhéjban

11 Ajándékkísérőnek, adventi vásárba, a karácsonyfára, gyerekek örömére.   Ezek a babák nemsokára  a karácsonyfán, vagy egy ajándék csomagolásán találják magukat. De lehet, hogy az iskolai adventi vásári forgatagba kerülnek. Mindenesetre biztosan vidámságot hoznak mindenkinek  apró termetükkel,  huncut mosolyukkal. Biztosan sokan csináltatok már ilyet, de leírom a készítés menetét,  hátha segítség lesz annak, aki mégsem. Amire… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!