A napfény illata

Oscar-díjas játékok

Régi játékok a Mindenki című filmből.   A hétvégén láttam a Mindenki című rövidfilmet, és miközben néztem, az elejétől fogva végig valami fura gombóc volt a torkomban. A film visszarepített a gyerekkoromba, még ha az 10 évvel korábban is volt, mint amikor a film játszódik. Úgy tűnik, hogy  10 év alatt nem sok minden változott. Nagyon megfogott… Tovább »

Játékos tanulás: testrészek kavicsokból

A kőszívű ember természetismeret órán.   Az alábbi Facebook-posztomat nagyon szerettétek, és több kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogyan kell ilyet csinálni, ezért készítettem hozzá egy leírást, (letölthető képekkel). A nap újabb ötlete: egy kis tanulás a szervekről.kép: https://goo.gl/40367GKözzétette: Anapfenyillata.cafeblog.hu/ – 2017. február 8. Amire szükséged lesz: kavicsok, (amennyiben mindenképpen fehér kavicsokat szeretnél, akkor az akvarisztikában használt… Tovább »

Így gyakorold a szorzótáblát a gyerekekkel!

Játékos gyakorlás, hogy a szorzás ne mumus legyen.    A kisfiam másodikos, most tanulják a szorzótáblát. Szerencsére, ő nagyon hamar megértette az összefüggést a szorzás és az összeadás között, és így is kezdett el számolni, a 7*4 esetén összeadott 7 db négyest. És ez nagyon jó, hogy érti a mögötte lévő tartalmat, viszont, valljuk be, nem… Tovább »

Szuper DIY játék a finommotorika fejlesztéséhez

Kedves ötlet a kis ujjak ügyesítéséhez, ha nem szeret rajzolni, vagy csúnyán ír a gyerek.   A tanító néninktől a félév előtti fogadóórán azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kisfiam olvashatatlanul, sokszor szabálytalanul ír, gyakoroljunk, mert emiatt nem szeretnének neki rossz jegyet adni.   Most másodikos, tavaly még nem volt vele ilyen gond, akkor még… Tovább »

3 ingyen letölthető társasjáték a családnak

Fejlesztő, ismeretterjesztő, vidám játékok ingyen.   Madár, ne mérgelődj! Nemrég akadtam rá a Zöld SzékelyFöld Egyesület honlapjára, és nagyon tetszik, különösen a Hangyasuli program, aminek keretében rengeteg letölthető anyag, játék, feladatlap található a honlapon, köztük a legújabb egy letölthető madaras társasjáték, a Madár, ne mérgelődj.  Innen letöltheted, számos más anyaggal együtt.     A játékos… Tovább »

Kreatív tanulás: készíts lapbook-ot

Hogy legyen kedve tanulni.   A szünet után beindult a nagyüzem a suliban: felelések, dolgozatok. Azoknak, akiknek kevés jegyük van, vagy azoknak, akik kétes jegyre állnak. Hiszen hamarosan itt a félév és a félévi bizonyítvány. Na, meg a projektmunkákat is most kell leadni. Arról lehetne beszélni, hogy hasznos-e, jó-e ez az osztályozási rendszer,- egyébként szerintem abban… Tovább »

Ismered Magyarországot? Teszteld magad földrajzból!

Keresd meg vaktérképen a településeket!   Szerintem a földrajz órái dolgozatok kérdései között kicsit mumusnak számított a vaktérképes feladat, de most minden következmény nélkül tesztelheted a tudásodat. Az oldalon többféle térkép és nehézségi fokozat közül is választhatsz. Katt a térképre, és az indul gombra kattintva elindul az egyik teszt: helyezd el a települést a vaktérképen… Tovább »

Hogyan lehet megtanulni angolul egy videojátékkal?

Hasznos programok, amikkel játék a tanulás. Hogy ne csak nyomogasson, hanem tanuljon is a gyerek.   Másodikos kisfiam nem szeret írni. Balkezes, kissé nehézkesen formálja a betűket, amelyek nem mindig sikerülnek túl szépre, és a betűk, szavak írásának monoton ismétlése untatja. Pedig kellene gyakorolni az írást, és a helyesírást is. De ha hozzálátunk a házi… Tovább »

Ingyenes mosolycédulák sulikezdéshez

Ingyenesen letölthető tolltartó üzenetek, (nemcsak) gyerekeknek.   Első osztályos középiskolás voltam. Első napom a nagyvárosban, egyedül. Első napom a suliban, magányosan. Tele bizonytalansággal, félelemmel. Minden olyan nagynak tűnt. És én olyan kicsi voltam. Ott ültem a neves középiskola padjában, egyedül, idegenek között. És akkor kinyitottam a füzetemet, ahova ez volt beírva kicsit kacskaringós, maszatos írással:… Tovább »

Magyarország kartontérképen s.k.

Tájékozódás a térképen: hol vannak a kedvenc városaid. Játékos földrajz.   A projektmunkáról, amit a suliba kellett készíteni, már korábban írtam. Most mutatom a természetismeretre készített verziót: a kartonból készített térképet. Az alapötlet egy régi Praktika magazinból származik, ezt módosítottuk némileg: a kartonra rajzolt térképen zászlókkal jelölhetjük a városokat. Ezek lehetnek a megyeszékhelyek, de azok… Tovább »

Periódusos rendszer, amit imádnak a gyerekek?

Játékos, és kreatív megoldások, amelyekkel szórakoztató a kémia.   Az biztos, hogy a tanulás akkor a leghatékonyabb, ha játékként éljük meg. Legalább itt év végén nem ártana sok-sok játék az elfáradt gyerekek, tanárok és szülők nagy örömére. Az alábbi válogatás a periódusos rendszert járja körül. Falnák a tudományt. Ugye, nem kell kommentálni? Aki tudja az… Tovább »

Hogyan tanuljuk meg a hónapokat?

Az idő múlása ovis, kisiskolás szemmel.   Az elsős kisfiam megbetegedett, így, miután kicsit jobban lett, hozzáláttunk az iskolai tananyagok bepótolásához. Matematikából az idő múlása a téma, aminek nagy részéről sokat beszélgettünk már ovis korában, de a hónapok neveit, sorrendjét még nem tudja, így azt meg kellett tanulni. Nagyon szeretjük Marék Veronika meséit, különösen Kippkopp… Tovább »

Olvasástanulás becsavarodva

Játékos tanulás kisfiúknak egy anyacsavarral. 🙂   Kisfiam most elsős, olvasni tanul. Mostanra már nagyon sok betűt ismer, és amit tud, elolvas. Így kibetűzi a feliratokat az épületen (tesco = hogy ennek semmi értelme sincs), kibetűzi a dobozok szövegeit (tej), és kibetűzi az újságok szövegeit. Mindent hangosan, szótagolva. Ugyanakkor nagy szerelő, egyik kedvence a fémépítő,… Tovább »

Kreatív füzetborítók költséghatékonyan

7 tipp, mellyel  költséghatékonyan egyedivé varázsolhatjuk a gyerekek füzeteit. Azoknak, akiknek van még takargatnivalója, akarom mondani, befedni valója.   Az RTL klub 8.08 Minden reggel műsorában Teszári Nórival és Somogyi Zolival a füzetek csomagolásáról beszélgettünk. Ígérem, a csomagolások gördülékenyebben mennek majd, mint nekem a fogalmazás a műsorban. 🙂 Biztos a front okozta, de valahogy nem… Tovább »

Hogyan lesz rend az íróasztalon?

15+1 kreatív tárolási ötlet, mely segít rendet tartani az íróasztalodon.   A tanévkezdés előtti őrület folyatódik nálunk. A fal feldobása után a következő kihívás a ceruzák, zsírkréták, ragasztók, radír, hegyező, szóval a sokféle apróság rendszerezése. (Az asztalon egyre csak halmozódnak a holmik, és még most sem sikerült mindent beszerezni. Egyébként nem értem, miért kell egy… Tovább »

10 idézet az iskoláról – iskolakezdésre

Hamarosan becsengetnek. Van, aki várja az iskolát, van, aki nem. Akárhogyan is vagyunk vele, a jövő héttől ismét itt a suli, kezdjük hát néhány vicces, vagy komoly idézettel, hogyan látják nagyjaink a sulit.                     Képek innen. Szép napot! Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal… Tovább »

A pöttyös az igazi: a falon is

Szeretitek a pöttyöket? Soha nem mennek ki a divatból, és vidámságot kölcsönöznek a lakásnak.   Itt az utolsó hét az iskolakezdésig, és mi szaladgálunk, mint pók a falon, hogy kialakítsunk egy tanulósarkot az elsős kisfiunknak, diákigazolványt csináltassuk, amit természetesen nem lehet egy helyen elintézni, beszerezzük a füzeteket, írószereket, táskát, tornafelszerelést, rajzlapokat, és holnaptól a tankönyveket… Tovább »

Vissza a suliba: iskolaváró ötlettár 3.

Elkezdődött a visszaszámlálás, a jövő héten kezdődik a suli, ovi. Reméljük, tudunk segíteni Diával, a Masni bloggerével, hogy kicsit könnyebben menjen a sulikezdés.  Fogadjátok szeretettel az utolsó iskolaváró ötlettárunkat. Teljenek vidáman, kreatívan a szünidő utolsó napjai. Kreatív Van, aki nagy kedvvel végzi, van, akinek kínszenvedés. Ami viszont biztos, hogy egy szépen, ötletesen, egyedien dekorált füzetbe… Tovább »

Vissza a suliba: iskolaváró ötlettár 2.

Még pár hét és vége a vakációnak, kezdődik a suli, ovi. Hogy könnyebb legyen a ráhangolódás, Diával, a Masni bloggerével elhatároztuk, hogy a szünidei foglalkoztató után egy iskolaváró ötlettárat készítünk, csupa vidám, szórakoztató, kreatív ötlettel. Fogadjátok szeretettel. Kreatív Egy egyszerű füzetet is könnyen feldobhatsz a Masni ötletével: A tanulósarok kialakítás, átalakítás nemcsak akkor lehet aktuális,… Tovább »

15 inspiráló tanulósarok a könnyebb iskolakezdéshez

Milyen egy jó tanulósarok? 15 inspiráló ötlet tanulósarok kialakításához. Ahogy közeleg a szeptemberi iskolakezdés, egyre izgatottabban gondolok rá, hogyan is fogjuk berendezni a kisfiam szobáját, hogyan kerül be még egy íróasztal az amúgy is szűkös helyiségbe. Az biztos, hogy a holmik, és a játékok közül is szelektálni kell, mert ha nem lesz egy alapos gyerekszoba… Tovább »

Vissza a suliba: iskolaváró ötlettár 1.

Még pár hét és vége a vakációnak, kezdődik a suli, ovi. Hogy könnyebb legyen a ráhangolódás, Diával, a Masni bloggerével elhatároztuk, hogy a szünidei foglalkoztató után egy iskolaváró ötlettárat készítünk, csupa vidám, szórakoztató, kreatív ötlettel. Fogadjátok szeretettel. Kreatívságok Ceruzatuning: Egy egyedi ceruzával írni is jobb, ráadásul nem is lehet összecserélni. Íme néhány ötlet, hogyan legyen… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!