A napfény illata

Tejszínes köszméte leves bodzával

Tápláló és hűsítő leves a nyárra. Igazi retro életérzés.

 

Nemrégiben nagyon meglepődtem,  mikor a gyerekek egyik barátja meglátva nálunk a köszmétét, nem tudta, mi az. Kicsit hamupipőke a gyümölcsök között, kicsi is, savanyú is, mégis rengeteg neve van, hívják egresnek, pöszmétének, büszkének, piszkének.

Pedig gyerekkoromban “kötelező” volt a gyümölcsök sorában, nekünk is volt otthon két bokrunk, amit akkor annyira nem kedveltünk, mikor segítenünk kellett leszedni a zöld bogyókat, mert a köszmétebokor szúr ám rendesen.

A köszméte akkor volt a legfinomabb, mikor már  besárgult, megpuhult, aminek következtében a közepe édesen folyós, a külső része enyhén savanykás lett, és ez a két íz együtt fenségesen kiegészítette egymást a szánkban.

A levest azonban a még zöldes bogyókból főzte édesanyám, jó savanykásan, mert a melegben az a jó.

Én kicsit édesebben készítem, és tejföl helyett tejszínt használok, és most egy kis bodzával is megbolondítottam.

 

Hozzávalók:

25 dkg köszméte

1,5 liter víz

1,5 dl tejszín

1 evőkanál liszt

10 dkg cukor

4 evőkanál bodzavirág-szörp

 

A köszmétét megtisztítjuk, megmossuk, majd hozzáadjuk a vizet, és a cukrot. Kb. 5-10 percig főzzük, de figyelni kell, mert hamar szétmennek a szemek. A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, majd a leveshez adjuk a bodzaszörppel együtt.

Behabarjuk, majd alacsony lángon felfőzzük.

Hidegen a legfinomabb.

A leves készítésénél a cukor mennyiségét a köszméte savanyúsága és a kedvünk szerint változtassunk. Csak olyan bodzaszörpöt használjunk, amiben nincs tartósítószer. 

Lehet a klasszikus módon is készíteni, fahéjjal, tejföllel, szegfűszeggel.

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!