A napfény illata

Oscar-díjas játékok

Régi játékok a Mindenki című filmből.

 

A hétvégén láttam a Mindenki című rövidfilmet, és miközben néztem, az elejétől fogva végig valami fura gombóc volt a torkomban. A film visszarepített a gyerekkoromba, még ha az 10 évvel korábban is volt, mint amikor a film játszódik. Úgy tűnik, hogy  10 év alatt nem sok minden változott.

Nagyon megfogott ez a film, már csak azért is, mert a hétvégén egy iskolai lecke miatt ismét nyeltem egy nagyot, és erősen elgondolkoztam azon, hogy mivel teszek jót a 8 éves gyerekemnek.

Azzal, ha hagyom, hogy próbáljon megfelelni, erőlködve, kétségbeesetten egy értelmetlen elvárásnak, vagy azzal, ha kimondom, amit gondolok, hogy hagyja ezt a baromságot, és nem érdekel, ha egyest kap érte.

Úgy tűnik, 30 év alatt sem sok minden változott.

(De itt van ez a film, ami megmutatja, hogy igenis össze kell fogni, igenis nem szabad hagyni, hogy bebizonyítsák nekünk, hogy nem vagyunk elég jók. Óriási gratuláció a film készítőinek az Oscar-díjhoz (is)! ♥)


Annyi azonban mindenképpen változott, hogy eltűntek az életünkből azok a játékok, amiket imádtunk, fejlesztettek, és összehoztak minket az órák közötti szünetekben. 


Ezeket a játékokat pedig meg kell mutatnunk a gyerekeinknek.

Egy-egy pillanatra tűntek fel  a mondókák, játékok a filmben, mégis akkora hatásuk volt, hogy majd szétfeszítették a képernyőt, és biztos vagyok benne, hogy  a ritmusos mondókák, ütemes, tapsolós játékok azokat a nézőket is megfogták, akik nem ismerhetik ezeket a magyar játékokat.

 

Itt a blogon számtalanszor előkerültek már ezek a gyerekkori játékok, de most ismét összeszedtem azokat, amelyeket a filmben is láthatunk.

Gumizás

Alig vártuk, hogy kicsöngessen, és a szünetben folytathassuk a gumizást, ami az egyik legkedvesebb játékom volt. kell hozzá 3-5 méter gatyagumi, és minimum 3 gyerek, nálunk általában lányok játszották. A különböző pályákat 3 szinten kellett megcsinálni: boka, lábszár, térd, egészen addig, míg valaki el nem rontotta.

Itt még találsz régi játékokat.

Ugróiskola

Talán ez az a játék, amit még mostanában is játszanak. Mi a nyolcosztályos ugróiskolát játszottuk, ahogyan az a filmben is van. Az ugróiskola felrajzolása után egy kaviccsal dobtunk, először az egyes négyzetbe, ha beletaláltunk, végigugráltuk az iskolát, majd fél lábon állva felvettük a kavicsot. Ezután következett a második osztály.  És így tovább.

De léteznek más alakú, és szabályrendszerű ugróiskolák is, ezeket itt találod.

Tapsolós játékok

Imádtuk a tapsolós játékokat, és azok a szövegek! Mindenféle halandzsa keverve magyarral, angollal, meg még ki tudja mivel, de mégis imádtuk. Annyira gyorsan és összeszokottan tudtunk már tapsolni, hogy az egész olyan könnyűnek tűnt az emlékezetemben, de amikor megpróbáltuk a gyerekekkel, rájöttem, hogy nem is olyan egyszerűek ezek a játékok.

Azon kívül, hogy nagyon szórakoztatóak, számtalan területet fejlesztenek. Nekem ez volt a kedvencem: An-taka-ténusz-szó-óre-ómáne-óme-neo-neo-ti-ti-ti-ó-teo-teo-ti-ti-ti-ó-ben-dzsó-fix.” Kinek ismerős?  Még több ilyet itt találsz.

Ezek pedig a filmben hangoztak el:

Éni, péni, jupi, téni,
Efer, gefer, gumi néni.
Ipsziló, ipsziló,
Te vagy a fogó.

 

Csoko-Csoko-lá-lá
Csoko-Csoko-dé-dé
Csoko-lá
Csoko-dé
Csoko-lá-dé


Csoko = a tenyered a másik ember felé nézzen.
lá = a tenyered feléd nézzen.
dé = zárd össze az ujjaidat, tartsd ökölben.

 

Aki pedig nem látta a filmet, az mindenképpen nézze meg, március 5-ig itt elérhető.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!