A napfény illata

A nagymama tejberizse, bögrésen

Gyerekkori emlékekkel.

 

A tejberizst, –  bár nem tűnik túl bonyolultnak, – bizony el lehet rontani, mert nem jó, ha a rizs nem fő meg rendesen, de az sem, ha ragacsosan szétfő. A gyerekek és én is Gizi mama tejberizsét szeretjük, aki a bölcsiben volt szakács néni még aktív korában, így a kisujjában vannak a klasszikusan finom ételek. Az ő tejberizse olyan, mint amilyet gyerekkoromban ettem.

 

 

És bár sok mindent érzéssel főz, azért  a reprodukálhatóság miatt megmértem a hozzávalókat, hogy mi is el tudjuk készíteni.

Hozzávalók:

1 liter tej

1 bögre rizs (250 ml)

csipet só

3 evőkanál cukor, vaníliáscukor

egy  evőkanálnyi vaj

A tejet egy csipet sóval megmelegítjük, lehetőleg vastag aljú lábasban. Közvetlenül forrás előtt beletesszük a rizst, ez egy púpos bögrényi legyen (a retro pöttyös bögrével kimérve 🙂 )

Kis lángon 15-20 percig főzzük, időnként megkevergetve, majd hozzáadjuk a cukrokat, és kevergetve addig főzzük, míg jó krémes lesz. Gizi mama titka, hogy a legvégén még egy kis vajat is ad a tejberizshez, ami szépen elolvad a forró rizsben.

Az íze a gyerekkoromat idézi, amikor nem győztük a tejberizsből repetázni. Kakaós cukorral, vagy gyümölccsel is szeretjük.

 

 

Nyilván a gyerekkor emlékei szépítenek meg mindent, de valahogy vannak olyan ételek, amelyeknek ma nem olyan az íze, mint régen volt, hiányzik a régi kifli, kenyér, sok régi csoki, vagy üdítő sem olyan már, mint amilyenre emlékszem. Szerencsére, ez a tejberizs a régmúltat idézi. 

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!