A napfény illata

Filléres finomság: alma meleg, fahéjas bundában

 Mert most az almát sem árt bundába öltöztetni. 🙂 A legfinomabb bundával, amit valaha ettél.

 

Erről a tipikus nagymamás finomságról egy volt kollégám jutott az eszembe, aki köztudottan édesszájú volt. Amikor csak lehetett, rendelt valamilyen desszertet a munkahelyi menzán. Így volt ez a bundás almával is. Reggel kellett leadni a rendelést, és ő egész délelőtt a bundás almára készült, minden második szava ez volt. Aztán elérkezett az ebédidő, ás ő hoppon maradt, mert valamiért mégsem sültek ki azok az almák aznap. Persze a délután is a bundás almákról szólt, olyan hangnemben, mint amikor az ovis elveszti a kedvenc alvómackóját.

13_img_5613

Bár nem beszéltünk össze, de másnapra többen is sütöttünk bundás almát: így már annyit ehetett, amennyi csak belefért.

Azóta többször is készítettem már ezt a desszertet, de ilyen finom bundával most először. A receptet a Lidl szakácskönyvében találtam,  Széll Tamás fémjelzi, hát mit mondjak, egyszerűen isteni! És hozzá az édes tejföl felejthetetlen.

Én az eredetileg szereplő mennyiségek felét készítettem el, és ezzel több almát sikerült bundáznom a recepthez képest, a következőkben ezek szerepelnek.

Hozzávalók:

tészta

4-5 db alma

2 db tojás sárgája

1 tojás fehérje

2,5 dkg  porcukor

20 dkg liszt (a tésztához) + kb. 2-3 evőkanálnyi az almát megforgatni benne

0,5 dl  főzőtejszín

0,5 dl szénsavas ásványvíz

0,5 kk. sütőpor

0,5 csipet  étkezési só

néhány csepp citromlé

fahéj

édes tejföl

150 g  tejföl

0,5 citrom

1  porcukor

0,5  vaníliarúd

12_img_5601

 

A tojássárgáját a porcukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt is. A lisztbe keverjük a sütőport, ez megy a tojásos keverékhez, amit habverővel csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk az ásványvizet is. 

Ezután felverjük a tojásfehérjét,  – én itt eltértem a recepttől, és mindkettőt felhasználtam- majd ezt a tésztához keverjük.

A bundázó tésztát betesszük a hűtőbe, és megtisztítjuk az almát, néhány csepp citromlével megcsepegtetve megakadályozzuk a megbarnulást.

Összekeverjük az édes tejföl hozzávalóit is.

Olajat melegítünk, az almákat lisztbe forgatjuk, majd bevonjuk a tésztával őket. Forró olajban aranybarnára sütjük.

Langyosan a legfinomabb. 

14_img_5604

 

Szerintem a farsangon is megállja a helyét a sok fánk között. 🙂

Így  készíti a profi:

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!