A napfény illata

Jéggé fagyott buborék: ezt ki kell próbálni

Van otthon buborékfújótok? Akkor jól öltözzetek fel, és irány ki a hidegbe!

 

11

Pixabay

Évekkel ezelőtt láttam ezt a kísérletet, már akkor megbabonázott, de nálunk bizony nem működött, mert nem volt elég hideg.

A buborékfagyasztás maradt az igazán hideg telű országok kiváltsága. Mert ahhoz, hogy a szappanbuborék megfagyjon, -10, -15 fok kell.

Mikor aztán ilyen hideg lett nálunk, persze, hogy nem jutott az eszembe, leginkább azon gondolkoztam, hogyan kuckózhatnánk be a jó meleg szobába, és lehetőleg hogy lehetne minimalizálni a szabad levegőn való tartózkodást, vagy hogyan oldjuk meg a leggyorsabban a lakás szellőztetését.

Aztán a kisfiam valahonnan elővarázsolta a nyomdás, buborékfújós tollát, és ez beindította az eseményeket.

Mert szappanbuborékot kell fagyasztanunk, lehetőleg még azelőtt, mielőtt betörne a meleg. 🙂

04

Még a nyárban. Fotó: C. Kiss Ilona

Azért megpróbáltam biztosra menni, és a buborékfújót a fagyasztóba tettem kb. 15-20 percre, amitől nem fagyott meg, de alaposan lehűlt az oldat.

Aztán nagykabátban, telefonnal, és buborékfújóval felvértezve kivonultam a teraszra. Azzal nem számoltam, hogy szél is van, ami nagyban befolyásolta a kísérletezésemet, mert azonnal elfújta a buborékokat, mielőtt még eszmélni tudtam volna.

13

Pixabay

Ez nem sokkal azután volt, hogy a kezem teljesen meggémberedett a hidegben. De hát nem olyan fából faragtak, akin kifognak holmi fagyos, viharos szelek, így vártam néhány percig és kihasználva a csöppnyi szélcsendet csak fújtam, fújtam a buborékot. És tényleg, az egyik megállt a tégladarabon, és szaporán megjelentek a gömbfelületen gyönyörű kis kristályok. 

12

Pixabay

Egyszerűen csodás volt, amit az arcomra fagyott mosoly is bizonyított volna, ha a kékké meredt kezemet rá tudtam volna nyomni az okostelefonom exponáló gombjára.

Az újabb szélvihar utáni fél perc  szélcsendben sikerült megörökítenem a kifújás előtti jégkristályokat. A továbbiakat nem tudtam dokumentálni, mert egy alattomos jégpocsolya egy Tripla Axelre kényszerített. 🙂

01

Ugye, milyen gyönyörű? Minden fázósságot megért. 🙂 Gyereklelkű felnőttnek lenni jó! 🙂

02

 

Ha te sem riadsz vissza az efféle dermesztő kalandoktól a következőket javaslom:

  • A jégkristály csak nagyon hidegben képződik ( -10 fok, nálunk a kísérlet idején -7 fok volt).
  • Érdemes a buborékoldatot lehűteni, mielőtt megfagyott “gyémánt”buborék kristályokat szeretnél.
  • Fújd a föld irányába, az sem baj, ha egy kis zúzmarán, vagy havon meg tud ülni a buborékod.

 

 Szép napot!

 A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!