A napfény illata

Svéd design az otthonodban: 15 raklap újrahasznosítási ötlet

Hihetetlen, de még mindig tudunk raklapból újat mutatni.

 

Szerintem kevesen gondolnánk, hogy  a raklapok története egészen az ókori Egyiptom és Mezopotámia  idejére vezethető vissza.

Igazán jelentőssé azonban a II. világháborúban váltak, amikor a háború okozta ipari fejlődés következtében nagy mennyiségű árut kellett megmozgatni. Elterjedésük szoros összefüggésben van a villás targoncák, illetve a “békák” megjelenésével.

200

Ebben az időszakban sokféle méretű, minőségű és kialakítású raklap volt forgalomban, ami leginkább a vasúti teherszállításoknál okozott gondot.

212

Ezért az 1960-as években az Európai Vasutak Szövetsége (UIC) megbízást adott egy  szabványosított raklap típus megalkotására, így született meg az EUR raklap.

213


Akár hiszitek, akár nem, de az EUR raklap svéd design :-), a svéd  Svensson fivérek tervezték, akik a gyümölcsszállításra használt ládák terén ekkorra nagy tapasztalatot szereztek.


211

Így nem meglepő, hogy egy nagyon jó designt sikerült létrehozni: erősebb, könnyebb, strapabíróbb és könnyebben kezelhető volt, mint korábbi társai.

201

Az EUR raklap azonnali siker lett. Olyannyira, hogy a szabványossá tétele után az újabb teherautókat, targoncákat, sőt még a raktárokat is ehhez igazították.

214

 Ez a siker máig töretlen, ráadásul kiegészült azzal is, hogy a raklap az egyik leggyakrabban használt újrahasznosítási alapanyag, és nagyon népszerű a DIY bloggerek körében is.
 
 
203
Hogy mennyire, íme néhány példa.
 
202
Vannak közöttük könnyeben kivitelezhetőek, de unkásabbak is, mint például ez a raklapfal.
 
204
205
 
206
207
Itt a raklap, hol a raklap? A plafont nézd! 🙂
 
208
A kisebb fali díszeket egyszerűbben elkészíthetők, és kevesebb az időigényük is.
 
209
Nagyon szeretem a feliratos fatáblákat.
 
210
A kertbe is ideális, megfelelő felületvédelemmel.
 
215
 
216

Szép napot!

A képekre kattintva eléred  a képek forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 Mentés

Mentés

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!