A napfény illata

Kelt szilvás lepény nagyitól

Régimódi szilvás süti: nyár nem múlhat el nélküle.

 

A szilva és én jó barátok vagyunk, imádom ahogyan kissé levet ereszt a  tésztán, ahogyan cukor nélkül csoda finom lekvárrá sül a sütőben, és ahogyan  sötét koncentrátummá aszalódik.

03_IMG_2267

Ez a nagyis süti pedig kihagyhatatlan, és bár kelt tészta, galuskaszerű állaga miatt még nyújtani sem kell: kelés után beleegyengetem  a tepsibe, és mehet a sütőbe. Én most ezt kemencében sütöttem, és a szilva egyenesen a fáról került bele.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
2 tojás
10 dkg kacsazsír
5 dkg cukor
15 g friss élesztő
3,5 dl tej
csipet só

kb. 40 dkg szilva

Az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a tojások sárgáját, a tejet, cukrot és a kacsazsírt. Dolgozzuk össze alaposan, majd mehet bele a felvert tojásfehérje. Jól dolgozzuk össze, lágy tészta lesz, mint a nokedli.

I02_MG_2221

Én 40 percig kelesztettem letakarva, majd kiolajozott tepsibe tesszük: lisztes kézzel elegyengetem. Mehet rá a szilva, fahéjas cukorral megszórva. Majd kb. 40 perc alatt készre sütöm. (Gázsütőben kb. 200 fok).

 04_IMG_2278

A fáról frissen szedni a kékeslila, ropogós szilvát, ami óvatosan belesüpped majd a kelt tésztába. Nem sokkal később a kemencéből – sűrű fújkálás közepette –   ropogtatni a forrón illatozó szilvás lepényt. Na, ez a boldogság. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!