A napfény illata

Kovászos uborka: a nyár sztárja

Ettől garantált a nyári hangulat! Gizi mama receptjével.

 

Vannak olyan ételek, amitől biztosan tudod, hogy nyár van: a lángos, a roppanós, édes, főtt kukorica, a hekk, mint tipikus “magyar” strandkaja, a palacsinta, na és a kovászos uborka, amihez mindenképpen meleg kell.

01

Zsóka fogadója, Szentantalfa

Idén egy jó kis nyaralást sikerült összehozni a Balaton-Felvidéken, ahol szinte minden étterem udvarán kovászos uborka napozott.

 

01

Kővirág, Köveskál

 

Nálunk a férjem nagy kedvence, jó hidegen, jégen tálalva, roppanósan. Gizi mama készíti az igazit.

Az első lépés, ha kovászos uborkát akarunk készíteni, hogy megnézzük az időjárásjelentést. Ha legalább 3 napig meleget ( legalább 25 fok) jósolnak, akkor hajrá, nekiláthatunk.

02

Zsóka Fogadója, Szentantalfa

Hozzávalók (kb. 2 literes):

Kb. friss 50-60 dkg uborka (8-9 cm hosszú)

2 gerezd fokhagyma

1 liter vízbe 1 evőkanál só

3-4 szál felmagzott kapor

nagy karéj (kovászos) kenyér

Az uborkákat alaposan megmossuk, 10 percre hideg vízbe beáztatjuk. Ezalatt alaposan mossuk ki az üveget, és meleg vízben oldjuk fel a sót.

01

Káli Art Inn, Köveskál

Az áztatás után az uborkák végeit levágjuk, és megkóstoljuk, hogy keserű-e. Ha nem, mindkét végén bevágjuk.

Az üvegbe tesszük a fokhagymát, majd az uborkákat, erre önjük a sós vizet. a tetejére kerül a kapor, majd a kenyér.

Lefedjük gézlappal, vagy tányért teszünk a tetejére.

A hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt érik meg, ha kész, hűtőbe vele.

 03

 Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 Mentés

Mentés

Mentés

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sándor Németh says:

    Sok pontosítás: nem feltétlen kenyér kell bele, készülhet burgonyával is.
    Csak az egyik vègèn vàgjuk be.
    A legfontosabb: nem szabad rácsavarni az üvegre a fedelet!! Kis tànyèrt gelyzünk rá, mint ahogy egyik-màsik képen látható is.
    Forró vízzel is lehet indítani, ugyanúgy ropogós lesz.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!