A napfény illata

Last minute gasztroajándék házilag

Mutatós, isteni finom gasztroajándék édesszájúaknak.

 

Nagyon kedves ajándékot kaptam kolléganőmtől, Ibolyától a céges karácsonyi partin: saját készítésű bonbonokat, melyeknek még a doboza és a díszítése is házilag készített volt. Ráadásul még a recepteket is elárulta…

4

És a doboz tartalma: zserbógolyó, marcipángolyó, és aszalt gyümölcsös marcipángolyó.

5

Zserbógolyó

15 dkg kekszmorzsa

10 dkg darált dió

17 dkg baracklekvár

máz: 15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)

kb. 0,5 ek vaj

1-2 csepp olaj

6

A kekszet, a diót összedolgozzuk annyi lekvárral, jogy jól formálható legyen.

Diónyi golyókat formálunk belőle, melyet hideg helyre teszünk, hogy jól megdermedjenek.

A csoki háromnegyedét gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, majd 1-2 csepp olajat adunk hozzá, hogy fényesebb legyen. A tűzről levéve a csoki maradék részét is belekeverjük.

A golyókat ebben forgatjuk meg, majd hideg helyre tesszük, hogy a csoki megszilárduljon.

Aszalt gyümölcsös marcipángolyó

30 dkg darált keksz

5 dkg porcukor

10 dkg vaj

10 dkg marcipán, reszelve

1 ek. amaretto likőr (opcionális)

kb. 2 dl tej

töltelék: 30 dkg aszalt szilva (vagy aszalt gyümölcsök vegyesen)

díszítés: kókuszreszelék vagy színes dekorcukor

 

7

A hozzávalókat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.

Az aszalt szilvát, (illetve gyümölcsöket) felaprítjuk és jól összegyúrjuk. (A szilvához kevéske unikumot is el tudok képzelni. 🙂 ).

A marcipános masszát téglalap alakban kilapítjuk, majd a közepére tesszük a gyümölcsöt. Végül a masszával “betakarjuk” a szilvát és kókuszreszelékben meghempergetjük.

Kakaós marcipángolyó

 8

25 dkg marcipánmassza

2 ek. kakaópor

1 ek. mandulalikőr

máz: 15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)

kb. 0,5 ek vaj

1-2 csepp olaj

A marcipán 2/3-át összedolgozzuk a kakaóval. Ahogyan Ibolya fogalmazott: nehezen veszi fel a kakaót, de kitartó gyurmázással sikerül.

Ebből a csokis masszából 15 db golyót formázunk.

A maradék marcipánhoz öntjük a mandulalikőrt, és összegyúrjuk, 15 részre osztjuk.

A desszert közepébe kerül a kakaós golyó, kivülről “becsomagoljuk” a mandulalikőrös masszával.

A golyókat kifagyasztjuk, majd a zserbógolyóknál leírt csokimázt készítünk.

Mit mondjak, isteni volt mindegyik. Ja, és ha ajándékoznád, a dobozt így készítheted el:

 

Köszi, Ibolya! <3

 Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!