A napfény illata

Menő matricák házilag

Szeretnél a gyerek rajzából, képeidből matricát? Készítsd el magad, bármilyen matricád lehet!

2

Nálunk levonónak hívták, és minden nap vettünk egyet a házunkkal szemközti trafikban a 80-as években. Milyen érdekes, hogy manapság a trafik és a matrica szó hallatán is rossz szájízünk lesz, de térjünk vissza a levonóra, amit viszont a gyerekek ma is nagyon szeretnek: a doktor néninél, amikor egy torokvizsgálat után kapják,  a vásárlásnál, amikor a pénztárnál osztogatják (a szülők már kevésbé, ha őrülten gyűjteni kell ezeket), vagy ha a kindertojásban ez a meglepetés.

És jó anyának is, ha például az üvegeit akarja dekorálni. 🙂

1

A jó hír mostantól, hogy örülhet anya és a gyerkőc is, mert olyan matricájuk lehet, amit csak szeretnének. És nem kell hozzá más, mint:

(szélesebb) cellux ragasztó

(lézer) nyomtatóval nyomtatott kép, vagy újságpapír kivágás

víz és egy kis türelem

3

Válasszuk ki a kedvenc képünket, fotónkat, vagy a beszkennelt gyerekrajzot, ezeket nyomtassuk ki lézernyomtatóval.  De választhatunk akár valami menő rajzfilmfigurát az újságból is.

A képet (nyomtatott, vagy újságból kivágott) méretre vágjuk, majd ragasszunk a nyomtatott felére légmentesen cellux ragasztót. Vigyázzunk, hogy a ragasztó teljesen befedje a képet és alaposan simítsuk rá, ne legyen gyűrött és légbuborékok se maradjanak. (Egyébként nem lesz szép).

4

Most jön egy kis csel, ezt az egészet dobjuk bele egy kis langyos vízbe, kb. 20 percre. Egyre kell vigyázni, hogy magunkat ki ne cselezzük, vagyis hogy eleve rendesen ragadó ragasztószalagot válasszunk. Az, amelyikre elég ránézni és már leválik, nem alkalmas matricának.

5

Amikor jól átázott a papír, dörzsöljük le óvatosan (úgy, hogy a festék maradjon a ragasztószalagon).

6

Ha szerencsénk van, egy vizes, határozottan matrica kinézetű valamink lesz. Miután rájövünk, hogy ez a valami ragacsos, így nem érdemes papírtörlővel, vagy kendővel törölgetni, igyunk gyorsan nyugtatóként egy citromfű szörpöt, és kezdjük az egészet elölről. 🙂

A ragacsos matricát nyugodtan ( 🙂 ) tegyük le száradni, a ragasztós felével felfelé, aztán már csak ki kell találni, hol lesz a legjobb helyen. 🙂

Kipróbáltuk újságpapírral is: a nagyon vastag, fényes verzióval nem működik, de vékonyabb reklámújsággal (netán játékkatalógussal) igen. Máténak készítettünk egy halom Spongyabob matricát ezzel a technikával.

És hogy mire jó még ez a módszer?

  • gyerkőcnek készíthetsz a kedvenc mesehőséből egy rakás matricát
  • lehet névmatrica, vagy akár üzenetet is készíthetsz így
  • pálinkás, boros üvegre egyedi matrica címkét gyárthatsz
  • alkothatsz vintage stílusban

Te mire használnád?

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia! A ragasztószalaggal együtt. Szép napot: Anikó

  2. Jelencsik Alexandra says:

    Szia! Mivel matrica, így ragasztószalaggal együtt kell feltenni, vaaagy lejön a celluxról?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!