A napfény illata

Gyömbérszörp házilag

Isteni szódával, de próbáld ki teában és pezsgővel is!

6

A gyömbérszörpben az a jó, hogy évszaktól függetlenül készítheted, és frissít télen és nyáron is. Ráadásul kiváló gasztroajándék is, most az iskolai adventi vásárra készítem.

Hozzávalók:

Egy nagyobb (kb. 12 dkg) gyömbér

 1 kg cukor

1 citrom

1 dkg citromsav

1,5 l víz

2

A gyömbért megtisztítom, majd apróra felszeletelem, felöntöm vízzel és beleteszem a cukrot is. Közepes lángon felforralom. Belefacsarom a citrom levét, majd a citromsavat is feloldom. Újra felforralom, majd leveszem a lángról és fedő alatt állni hagyom.

Mivel gyerekeknek készült ez kb. 15-20 perc volt, de aki szereti az intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig is állni hagyhatja.

7

Az idő letelte után leszűröm, és újra felforralom a szirupot, ami üvegekbe és száraz dunsztba kerül. 

Tartósításhoz borkősavat, Na-benzoátot használhatunk (adagolása a tasakon szereplők szerint).

2

Ha ajándéknak szánjuk, tegyük egy szép üvegbe, tetejére kerüljön barna csomagolópapír, címlét innen tölthetsz le hozzá. Az üvegekre írhatsz lakkfilccel, vagy krétafilccel (ez lemosható).

4

 5

 Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. anapfenyillata says: (előzmény @Fehér Gábor)

    Kedves Gábor!
    Nagyon szépen köszönöm. 🙂 Szép napot: Anikó

  2. Fehér Gábor says: (előzmény @anapfenyillata)

    Kedves Anikó!

    Azt elfelejtettem írni, hogy a 70/80 dkg karamellizált cukrot a 4*es mennyiségnél készítettük (6l víz, 4kg cukor)
    … és még ez a kb 7l szörp is csak max 3 hónapig tart ki 😀

    További finom recepteket kívánok, üdvözlettel: Gábor.

  3. anapfenyillata says: (előzmény @Fehér Gábor)

    Kedves Gábor! Nagyon szépen köszönöm. A karamellizálás nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni. 🙂 Szép napot: Anikó

  4. Fehér Gábor says:

    A recept TÖKÉLETES 🙂

    Én még annyit tettem hozzá, hogy kb 70 dkg cukrot megkaramellizáltam, ami egy kis pikáns ízt, és legfőképp gyönyörű sárga színt ad ennek az isteni házi kanadadrájnak! 😀

  5. Rácz Anikó says: (előzmény @tadri83)

    Kedves Adrienn! Köszönöm, remélem, ízleni fog. 🙂 Én nem használok tartósítószert, dunsztolok. De használható hozzá a szörpökhöz szokásosak közül, a csomagoláson feltüntetett arányban. Például Na-benzoát: 1 liter felöntőléhez legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanál) tartósítószer. Szép napot: Anikó

  6. tadri83 says:

    Kedves Anikó, szuper recept, és hasznos ajándék ötlet 🙂 Szeretném én is kipróbálni de sajnos nincs sok gyakorlatom a tartósítás terén. Lennél kedves itt meg említeni, hogy a borkôsavat hogyan és mekkora mennyiségben adjuk a sziruphoz? Nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Adrienn

  7. Kedves Zsolt! Nagyon örülök, hogy ízlik. 🙂 Szép napot: Anikó

  8. Zsolt Iványi says:

    Kedves Anikó!

    Köszönöm a nagyszerű receptet.
    Mi egy kicsit citromosabbra (1,5* citrom és aszkorbinsav dózissal) csináltuk, így is finom.
    Nagyszerű új üdítőitalt szerzett a nyárra, mégegyszer köszönöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!