A napfény illata

Gyurmavarázs: szuper gyurmák házilag

Bevált  házi gyurma receptek  a szupertitkos receptfüzetemből. 🙂 🙂

5

Nálunk nincs az a gyurma mennyiség, ami elég lenne: a gyerekek imádnak gyurmázni, meg szaggatós sütit sütni, szóval lisztfelhőben úszik a konyha állandóan, ugyanis a gyurmát is itthon készítjük, egyszerű, a háztartásban megtalálható hozzávalókból.

A gyerekek boldogan gyúrják, lapítják, formázzák a masszát, amiből aztán lehet mindenfélét készíteni.

Ha szeretsz kotyvasztani és a lisztfelhőt sem bánod, tarts velünk! 🙂

Főzhető gyurma, avagy Play-Doh házilag

Főzhető gyurma-1

Ha ezt a receptet hamarabb ismerem, jó sokat spórolhattunk volna, mert nagy Play-Doh felhasználók voltunk!

 Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre apró szemű só
2 bögre langyos víz
2 tk citromsav
1 ek olaj
ételszínezék
A részletes elkészítési leírást ide kattintva éred el.
Kellemesen puha, könnyen  formázható gyurmát kapunk így. Nagyon sokat használtuk ezt a receptet a gyerekekkel. Leginkább a kicsiknek ajánlom, vagyis az ovis és az annál is kisebb gyerekeknek, mert nagyon jó gyömöszölni, sodorni, nyújtani, nem mérgező, szóval ideális a kezdő művészek kicsi kezébe. Nem süthető, szárítva kifehéredik, így nem a maradandó alkotások gyurmája.
Bolti társánál lényegesen olcsóbb, és mivel ebben a korszakban rengeteg gyurma fogy, nagyon gazdaságos. Hűtőben tárolva hetekig eláll.
Ha a szőnyegre került, száradás után eddig még mindig sikerült maradéktalanul kiporszívóznom. 🙂
Só-liszt gyurma
 Igazi klasszikus, melyből már maradandót is alkothatunk, például ilyeneket.
 só-liszt gyurma-3
Jó kis recept az oviból, nagyon szeretjük, és rendre ebből készítünk valamit a mamáknak anyák napjára. Süthető, szárítható, száradás után festhető és olcsó. Ha ételfestékkel színezzük a gyurmát, száradás után kivirágozhat a só, ezért mi inkább natúr verzióban használjuk és sütés után színezzük. Kiváló egy esős délutánon, ha a gyerekek már éppen egymás haját tépik. 🙂
 Hozzávalók:
 300g liszt
2 dl víz
300 g só
2 tk. olaj
Elkészítése itt.

Hófehér (porcelán) gyurma

Ha ezt a gyurmát kipróbálod, biztosan beleszeretsz, mert könnyen formázható,  finoman csillogó, hófehér, elegáns megjelenésű, akár egy gyönyörű menyasszony. Egyszerűen imádom! 🙂
porcelán gyurma
Hozzávalók:
1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz
Az elkészítés menete ide kattintva elérhető.
Ebből a gyurmából gyönyörű díszeket alkothatsz, karácsonyra kötelező, ki ne hagyd! Alkotni szerető gyerekek, felnőttek szép ajándékokat készíthetnek belőle (pl. tenyérlenyomat nagyinak). Ez már óvatosan süthető, szárítható és csodaszép a felülete. Lehet festeni, színezni, mintázni.
Kőgyurma
Kisfiúk kedvence, mert ebből készíthetünk kalózos játékot, kőedényeket :-), kőszobrokat, kavicsszobrokat, dinoszaurusz fosszíliát, vagy a Stonehenge mását.
kőgyurma
Hozzávalók:
2,5 dl lefőzött kávézacc ( a lefőzött őrölt kávé)
2,5 dl liszt
1,2 dl só
0,5 dl homok
kb. 2 dl víz
Részletes leírás itt.
Egyszerű elkészíteni, süthető, szárítható, különleges “kő” hatású gyurma, amibe apró kincseket rejtve a kincskereső játékok alapja. Nálunk a szülinapok kötelező tartozéka. 🙂
Fahéjas, almás gyurma
Ez inkább a tészta kategória, de a nem ehető fajtából.  Karácsonyfadíszt, ajándékkísérőt készítettünk belőle, mely gyönyörű, melegbarna, csodásan illatozó, rusztikus. A recept első látásra kissé bizarr ugyan, de megér egy próbát. Ez a gyurma kilóg a sorból, mert nem olcsó.  Ide kattintva eléred a receptet.
  fahéjas almás
 Kipróbáltuk, nekünk nem tetszett:
Nagyon sokféle recept kering a neten, köztük ez a két típus is: mindkettő egyik alapanyaga a kukoricakeményítő, a másik vagy borotvahab, vagy hajbalzsam.
Érdekes állagú anyagot kaptunk, amit jó gyömöszölni, meg illatos, de nagyon törékeny, formázni csak korlátozottan lehet. A tapintás, érzékelés fejlesztésére esetleg jó lenne, de gyurkálni, tapogatni a legkisebbek szeretnek, akik viszont szívesen megkóstolnak mindent, ezt pedig nem ajánlatos. Ráadásul drága is.
9
 Néhány tipp:
Számtalanszor készítettünk már gyurmát, és nem mindig sikerült egyformán: a sót is tartalmazó gyurmáknál nagyon nem mindegy a só típusa (én a finomabb szemű verziót szeretem), ezért ha valamilyen só beválik, célszerű azzal készíteni a gyurmát. Ezeknél a gyurmáknál, ha lehetséges,  a vizet fokozatosan adagoljuk.
Amennyiben a gyurmákat utólag akarjuk színezni és folyékony ételfestéket használunk, az egyes esetekben nagyon meghígíthatja a gyurmát, hogy az ragacsos masszává válik. Ezért én inkább az előzetes színezést, vagy a porfestéket ajánlom (húsvétról hátha maradt 🙂 ) Bár ez utóbbival jó sokáig kell gyúrni, hogy a szín egyenletes legyen. Ja, és színezéskor használjunk gumikesztyűt, hacsak nem akarunk  napokig szivárványos kacsókat. 🙂
Jó gyurmázást!

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Elvira! Kukoricadara nem jó, étkezési keményítőre van szükség. Szép estét: Anikó

  2. Sukiné Elvira says:

    sziasztok nem tudom kukorica dara nem jo hozá mert nekem az va ithon

  3. Rácz Anikó says: (előzmény @Mariann Vigh)

    Szia Mariann! Köszi! :-)De jó ötlet a céklalé! A tojásfesték port mi is használjuk, tényleg jó. Szép napot!

  4. Mariann Vigh says:

    Céklalével víz helyett adagolva a liszthez nagyon szép rózsaszín só-liszt gyurmát kapunk. Ami még jól bevált nálunk, a húsvéti tojásfesték por színezéknek.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!