A napfény illata

Kóla szörp, természetesen

Most lehet, hogy csalódást okozok, de én imádom a kólát. Semmi light, semmi no cukor, csak úgy, ahogy van (mint a Bridget Jones-ban 🙂 ) , cukrosan, karamellizálva, savasan. Így roppant kíváncsi lettem, amikor megtaláltam ezt a kóla receptet, melyben semmi nyoma semmi “mű”-nek, csupa finom fűszerből, virágból áll. Tényleg kóla-ízű?

SAM_3300

Mielőtt leleplezném ezt a titkot, nézzünk egy kis kólatörténelmet. A kólát egy amerikai gyógyszerész találta fel a 19. században,  jellegzetes ízét és hatását a kóladiónak, kokacserje levelének és a citromsavnak köszönhette, és eredetileg gyógyszernek szánták. A mai kólák állítólag nem tartalmaznak már az előbbi anyagokból semmit, jellegzetes ízüket különböző citrusolajok, fahéj, vanília, karamell adják, ja és hozzáadott koffeint tartalmaznak. Na, nem tudom, egy biztos, tuti függőséget okoz. Ha érdekelnek további részletek a kóla történetéből a Wikipédián olvashatsz róla.

Na, de térjünk vissza a recepthez, melyet én módosítottam, mert miközben készült bele-bele kóstoltam, alakítgattam. Ez a mennyiség egy kis adagra elegendő, ha csak kíváncsi vagy, milyen lesz, akkor elég lesz egy ilyen kis üveggel, szerintem utána úgyis csinálsz belőle többet, mert egy nagyon finom fűszer-szörpöd lesz. 🙂

SAM_2922

Hozzávalók:

2 db narancs reszelt héja

1 citrom reszelt héja

1 lime reszelt héja

1/8 teáskanál őrölt fahéj

1/8 teáskanál frissen reszelt szerecsendió

1/2 teáskanál szárított levendulavirág

2 teáskanál reszelt friss gyömbér

1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg

2 teáskanál fekete tea (Earl Grey)

vaníliarúd félbevágva

1/4 teáskanál citromsav

15 dkg cukor karamellizálva

15 dkg cukor

10 dkg nádcukor

SAM_2983

(Ezt a képet imádom, mert a gasztrofotós workshop-on készült, – a kóla szörpöm ott is járt, mint ahogy a bodzaszörp is  🙂 – ahol nagyon sok mindent tanultam a fotózásról. Köszi VIP program! 🙂  Bocs, írom tovább a receptet! 🙂 )

Az összes fűszert, ízesítőt- a cukrok kivételével- fél liter vízzel felforraljuk, és kis lángon, fedő alatt 20 percig főzzük. Ezután szűrjük: ehhez vásznat, majd kávéfiltert használtam. Egy edényben 15 dkg cukrot lágyan karamellizálunk, majd a fűszeres lével felöntve és a többi cukrot hozzáadva főzzük. Üvegekbe töltjük, majd mehet száraz dunsztba (pokrócok, párnák közé tökéletesen becsomagolva, hogy szépen lassan hűljön ki.)

kép

És az íze? Nos, nagyon finom, egy kicsit hasonlít a kólára (nyomokban 🙂 , de azért nem lehet eladni kólaként. Mégis érdemes kipróbálni, mert finom, különleges, természetes és ajándéknak is kiváló! 🙂

SAM_2964

SAM_3341

SAM_3315

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!