A napfény illata

Bodzaszörp házilag

A bodzaszörp készítésének történetét már megismerhettétek egy korábbi bejegyzésből. Most újra itt az alkalom, hogy szörpöt készítsünk, hiszen javában virágoznak a bodzabokrok.

SAM_2053

Egy szuper Egyeki recept következik a titkos receptfüzetemből. Aki eddig megkóstolta, mind akart még belőle, nem mellesleg a kisfiam, és keresztfiam, Boti kedvence is, így nem lehet belőle eleget készíteni! 🙂

Hozzávalók:

70 dkg bodzavirág
7 kg cukor
7 liter víz
15 dkg citromsav
2db citrom
2 kk. szalicil (vagy más tartósítószer): elhagyható, helyette száraz dunszt

A szedéssel még éppen időben vagyunk, és az egészben az a legjobb, hogy egy kis kirándulással kezdhetjük: felszerelkezünk a lakásban fellelhető ollókkal, és kullancsriasztóval átitatva (szedésnél erősen ajánlott!) nekiindulunk a gátoldalnak, erdősávnak. Közben a gyerekek gondoskodnak az időskori reumavédelmükről, miközben ismerkednek a csalánnal. 🙂

A leszedett virágokat rögtön fel kell dolgozni, akkor lesz finom a szörp. Van egy másik titok is: a kis virágokat a virágzatról le kell vágni, hogy ne kerüljön szár  a szörpbe.

SAM_2064Még a szárak is szépek!

SAM_2076

Ezután fél kg cukrot megpirítunk lágyan, majd felengedjük vízzel (kb. 1,5-2l) és ezzel forrázzuk le a bodzavirágot. A virágot nem kell megmosni. Ebbe a forrázatba belekarikázunk két citromot és egy éjszakáig, vagy egy napig – ha éppen másnap dolgozunk,- állni hagyjuk.

SAM_2082

Másnap a fennmaradó cukorból és vízből szirupot készítünk, kissé lehűtjük, hozzáadjuk a citromsavat (és a tartósítószert) és a bodzás forrázathoz öntjük. A szörpöt szűrjük  és üvegekbe töltjük. Aki tartósítószer nélkül készíti, annak az üvegeket száraz dunsztba kell tennie.

SAM_2115

SAM_2138

Nincs más dolgunk, mint felcímkézni, aztán mehet a kamrába, hogy a nyári melegben ontsa a szomjunkat. És ajándéknak is kiváló!

1

4

2

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!