A napfény illata

Préselt növénygyűjtemény készítése gyerekekkel

Minden a rét növényeivel kezdődött. Amikor tavaly a másodikos lányom környezetismeretből ezt tanulta, akkor készítettük az első  botanikai lapokat, szép préselt virágokkal, és azóta is nagy az érdeklődés,  ha felbukkan egy újabb növény, azt rögtön meg kell határozni, és ha lehet, préselni. Így szépen lassan gyarapszik kis herbáriumunk.

Én meg örülök, mert egy nagyon hasznos, és egyszerű időtöltés ez a gyerekekkel, és be kell vallanom, közben én is sokat tanulok a növényekről. 🙂

3k

 Van egy határozónk, ami Európa élővilágát tartalmazza, és a virágokat a virág színe alapján lehet keresni benne, így viszonylag könnyen megtaláljuk a növényeket, így ez nagyon gyerek- (és anya 🙂 ) barát. Ilyen könyvek a Mi virít itt? , Melyik ez a virág?

Általában próbáljuk meghatározni először, mi lehet a növény, majd ha lehet (nem védett, vagy védett területen van), begyűjtjük, aztán otthon préseljük. Ha mégsem sikerül a terepen a meghatározás, segítségül hívjuk a netet, egy nagyon szuper program van a növényhatározó.info oldalon. Eddig a legjobb terep a kertünk, az árok , és a gátoldal volt, gyűjtöttünk például pitypangot, mezei katángot, búzavirágot, réti boglárkát, vérehulló fecskefüvet.

1k

A préselést mi egyszerűen szoktuk megoldani, újságpapír közé illesztjük szépen a virágokat és jó nehéz lexikonokat teszünk rá- azokat, amelyeket én is használtam gyerekkoromban őszi levelek préseléséhez. 🙂

A kipréselt virágokat A4-es lapokra ragasztjuk vékony ragasztószalaggal, és a lányom feliratozza azokat, a lapok mappába kerülnek.

2k

Ez egy egyszerű megoldás, de ha valaki professzionális gyűjteményt akar, itt  vagy itt olvashatja, hogyan kell készíteni.

A következő kihívás a kisfiam  érdeklődése lesz, ő ugyanis imádja a bogarakat, rovarokat, amiket meg is fog, a cserebogártól a szúnyogig mindent. :-). Persze egy idő után elengedi őket, de előtte meg kell mondani, mi az a bogár, mit eszik és újabban azt is, hogy hogyan születik. Úgyhogy mostanában kissé bogaras vagyok :-).

Szép napot!

 A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!