A napfény illata

Kókusztej házilag

Már nagyon korán kiderült mindkét gyerekemről, hogy tejallergiásak: pontosabban tejfehérje allergiájuk volt, és szerencsére már múlt időben beszélhetünk erről, kinőtték ezt az ételallergiát. Amikor még aktívan diétázni kellett, meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi mindenben van tejfehérje, állandóan a különböző ételek összetevőit fürkésztük, a virslitől a húsokon át a kenyerekig. Ugyanakkor azt is megéltem, mennyire nincsenek az emberek az ételallergiákra felkészülve, akár a családon belül, akár a közösségekben.

P1160878Közben szépen átformálódott az étrendünk és rájöttünk, hogy tej nélkül is lehet madártejet vagy tejbegrízt enni. Ezekből az időkből származik a kókusztej használata is, melynek házi változatát megosztom veletek.

A kókusztej persze nemcsak allergiásoknak jó, nagyon sok indiai, thai receptben szerepel, emellett használható turmixokhoz, pudingokhoz, süteményekhez, fagyikhoz is.

Hozzávalók:

20 dkg kókuszreszelék (de friss kókuszból is tökéletes)

kb. 1 liter víz (kb. másfélszeres mennyiségű víz)

méz, fahéj, vanília ízlés szerint

Kétféleképpen készíthetjük, az egyik az áztatás, a másik a főzés, én csak áztatni szoktam, ekkor a vitaminok nem sérülnek, de kevesebb zsír kerül át a tejbe.

Áztatáskor a kókuszreszeléket forró vízzel leöntjük, és legalább 1 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután turmixgépben vagy botmixerben turmixoljuk (kb. 5 percig), majd sűrű szövésű textilen (cseh tetra pelenka, gézlap) leszűrjük, majd kinyomkodjuk a textilt.

P1160811

P1160818

P1160834

A főzési eljárás lényege, hogy a kókuszreszeléket forró vízbe tesszük, majd néhány percig forraljuk, majd turmixoljuk, szűrjük. Ízesíthetjük mézzel, vaníliával, fahéjjal, de natúran is nagyon finom.

 A kapott kókusztej nem azonos a kókuszban található kókuszvízzel. A kókusz (illetve a kókusztej) magnéziumot, kalciumot, és vasat tartalmaz, illetve rengeteg vitamin van benne (pl. B,  E). A hindu néphagyomány szerint a kókusz 99 féle betegség gyógyítására jó.

P1160850Amikor a kókusztej kihűl, a felszínén fehér réteg képződik, ez a kókuszzsír, ez jó kávéba, sütibe, de klassz kozmetikumokat is készíthetünk belőle 🙂
A kinyomkodott kókuszreszelékből kevesebb vízzel ismét készíthetünk kókusztejet, de megszárítva sütibe használható, vagy pl. házi  szappanba, bőrradírba, kézkrémbe tehető.
P1160884
 Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.


Tip-1kicsi

Készíts házilag kókusztejet. A házilag készített verzió olcsóbb, kb. 2,5 dl kókusztej árából 1-1,5 liternyit készíthetsz.

Az otthoni verzió is nagyon finom, és még a kókuszzsírt is hasznosíthatod.


 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!