A napfény illata

Kandispálca házilag

Be kell vallanom, már nagyon vártam azt az időszakot, amikor a gyerekekkel kiélhetem a kémia iránti rajongásomat és vegyészkedhetünk egy kicsit. Persze nem arra kell gondolni, hogy például rögtön 2,4-dinitrofenilhidrazonok vékonyrétegkromatográfiás vizsgálatát végezzük el az ötévessel :-), de egy kis kristályosítás már belefér. Különösen, ha a növesztett kristályokat a végén még meg is lehet enni!

SMost már  biztos mindenki kitalálta, hogy cukrot kristályosítottunk! 2,5 dl vízhez 50 dkg cukor kell, a cukrot a vízben felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik, majd lehűtjük. Eközben – legalább fél óráig- a pálcikát beáztatjuk: mi egyszerűen hurkapálcikát használtunk.

P1150393A lehűtött cukorszirupot üvegekbe töltjük, az a jó, ha magas a fala, jó erre a célra egy üvegpohár, vagy kis befőttesüveg. A pálcikát megtöröljük, és cukorba mártjuk, és a pohárba helyezzük: ne érjen se a pohár aljához, se az oldalához.. Az aljától kb. 2, 5 cm-re lógjon a pálcika. A pálcikát mi két csipesz segítségével rögzítettük.

P1150663A edényt hűvösebb helyre kell tenni, kb. 1 hét alatt gyönyörű kristályaink lesznek. Ha színes kandispálcát szeretnénk, ételfestéket kell használni a cukor oldásakor. De nekem így tetszik, ahogy van. A gyerkőcök persze minden nap ellenőrizték a kristályok növekedését és ujjongtak, mikor megjelentek a kis ékkövek a pálcikán.

P1150656Ugye, csodaszép!

P1150606 P1150624 SLehet vele teát kevergetni, ajándékba adni, vagy csak egyszerűen elnyalogatni. Jó kísérletezést!P1150595A bejegyzés saját képeket tartalmaz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Temesváriné Jutka says:

    nagyon jó dolgokat mutattál! köszönöm szépen! és utólag is Kellemes Ünnepet kivánok!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!