A napfény illata

Csodakalács karácsonyi köntösben

A kelt tésztáknak lelke van. Aki sütött már ilyet az tudja, hogy nagyon könnyű elrontani, de aki rájön a csínjára, az nagyon finomakat süthet. Ha időseket kérdezek egy-egy receptről, nem is tudnak pontos receptet: csak annyit, hogy egy maréknyi ebből, két maréknyi abból, hogy olyan közepesen lágy legyen. 🙂 Csak úgy érzésből. Na, ez nekem nem mindig jön össze, de a csodakalács receptje nem ilyen: mindig finom lesz. Így aztán nem volt kérdés, hogy ráesett a választás, hogy karácsonyi formába hozzam.

P1130010A kalács receptjét itt találod. A fenyő formájú kalácshoz a receptben szereplő mennyiség felét használtam. A tésztát, összegyúrás után két részre osztottam, és megpróbáltam két hegyesszögű, egyenlő szárú háromszög formát nyújtani 🙂 Na, azért körző és vonalzó nem kell hozzá.

P1120954 P1120965Ezután az egyik tésztát megkentem a kakaós krémmel.P1120966A másikat óvatosan rátettem a tetejére, úgy igazítva, hogy elfedjék egymást.

P1120969Ezután a tésztából fenyőfa alakot vágtam ki.

P1120971Bemetszettem az “ágakat”.

P1120975Ezután csavartam egyet az “ágakon”.

P1120978Sütés előtt:

P1120984És utána:

P1120993A levágott tésztarészekből kakaós csigát sütöttem. Az ágak bevágása után érdemes tepsibe tenni és ott megcsavarni a tésztát. A egyik legnehezebb művelet a tészta tepsibe emelése: nyújtáskor használhatsz folpack-ot és ennek segítségével mozgathatod a tésztát, vagy egy műanyag tányéralátéttel tudod a nyújtódeszkáról a tepsibe lapátolni a művet. Ez egyébként a férjem ötlete volt:-)

Formázhatod csillag alakúra is, ekkor körből kell kiindulni, bevagdosni a kör középpontja felé, majd csavarni, csavarni, csavarni.

Nálunk biztos lesz ilyen karácsonykor is. 🙂

Szép napot!

 A bejegyzésben található képek saját fotók.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!