A napfény illata

Hófehér (porcelán) gyurma recept

Pssssssssssssszt! Ismét egy szupertitkos recept következik a receptes füzetemből! Sokáig kerestem, míg rátaláltam erre könnyen formázható gyurmára, mely finoman csillogó, hófehér, elegáns megjelenésű, akár egy gyönyörű menyasszony. 🙂 De hogy ne kelljen rá annyit várni, következzen a recept. 🙂
Hozzávalók:
1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz
 
Mivel egy átlagháztartásban talán nincs ennyi szódabikarbóna, és én sem tudtam először, hogy az mennyi lehet, így lemértem: a csésze szódabikarbóna kb. 300 g. A porokat összekeverjük, majd a vizet hozzáadva elkeverjük. Alacsony lángon “főzzük”, míg  sűrű gyurma állagú nem lesz. Ezután fóliába kaparjuk, és abba becsomagolva hagyjuk kihűlni. Formázás után kb. 80 fokra előmelegített sütőben lehet szárítani 1 órát, közben megforgatva. Figyelem! Nem sütni, csak szárítani, mert akkor megbarnul. Én is elkövettem először ezt a hibát és így szép bézsre sült “menyasszonyom” lett, bár a bézs is menő szín a menyasszonyoknál, vagy nem? Tényleg, mi ma a trendi menyasszonyi ruha szín? 🙂
5
Száradás után a gyurma festhető. Ha maradna belőle nyersen, akkor a hűtőbe teszem becsomagolva, bár nemigen szokott maradni, mivel nálunk a gyurmázás és a “szaggatós” süti sütés a gyerekek kedvenc elfoglaltsága, nincs az a gyurma mennyiség, ami  elég lenne.
Holnap megmutatom, hogyan készíthetsz baglyos díszt belőle.
Addig is nézzétek, hogy egy kedves olvasóm, Réka milyen kedves ajándékot készített a gyurmából a kislánya láb-és kézlenyomatával 🙂 . Nekem nagyon tetszik!
 
49
 
47
 
48
 
Szép napot!
 

Keress a Facebook-on is: minden nap új ötlet, inspiráció itt:
https://www.facebook.com/pages/Anapfenyillatacafebloghu/250663971725153?ref=hl

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rácz Anikó says: (előzmény @Reka Szakats)

    Szia Réka! De szuper! Várom a képeket a Facebook-ra! 🙂 BÚÉK!

  2. Reka Szakats says:

    Szia Anikó,

    BÚÉK!
    A második adag gyurma jó lett. Készítettem nyomatokat, nagyon szépek lettek. Szerencse, hogy újra lehet gyúrni, mert a hat hónapos lányom nem volt túl együttműkődő 🙂
    Képet is küldenék, de itt nem látom annak lehetőségét.
    Szép napot,
    Réka

  3. Rácz Anikó says: (előzmény @Reka Szakats)

    Szia Réka! Remélem, jó lesz! 🙂 Majd várom a fejleményeket! Szép estét: Anikó

  4. Reka Szakats says: (előzmény @Rácz Anikó)

    Szia Anikó!

    Sajnos nekem a keményítő hozzáadása hidegen nem segített, sőt ragadósabb lett.
    Viszont a tegnap óta a hűtőben tárolt gyurma állaga jó, ha gyorsan dolgozok vele, lesz belőle dísz.
    Ma készítettem egy új adag gyurmát, most hűl, aztán jelentkezem a fejleményekkel.

    Szép estét,
    Réka

  5. Rácz Anikó says: (előzmény @Reka Szakats)

    Szia Réka! Szerintem igen, bár nem tudom, mennyire híg. Ha csak amolyan ragadós, elég lesz neki. Ha szinte folyik, lehet, hogy jobb lenne kicsit főzni. De ilyeneket még nem csináltam, így Te vagy a tesztalany. Remélem, sikerülni fog, nekünk sok örömöt okozott ez a gyurma. Majd írj! Szép estét: Anikó Ja, egyébként lehet, hogy jobb, ha először csak egy kis részletén próbálkozol, hogy melyik a jó megoldás.

  6. Reka Szakats says: (előzmény @Rácz Anikó)

    Szia,

    Nem mértem az időt 🙂
    Így hidegen hintsem meg és gyúrjam össze, ameddig jò állaga lesz?
    Nem akartam túl sűrűre, hogy ne töredezzen, de így túl híg 🙂
    Köszi

  7. Rácz Anikó says: (előzmény @Reka Szakats)

    Szia Réka! A kukoricakeményítő segít. Hú, én már annyiszor csináltam ezt a receptet, és mindig jó volt. Beírjam a főzési időt? Bár nagyon hamar besűrűsödik. Leírod esetleg, meddig főzted, hogy segítsen a többieknek? Köszi: Anikó

  8. Reka Szakats says: (előzmény @Rácz Anikó)

    Szia,

    Újabb kihívàs: a mienk túl híg lett kihűlés után is. Hogy lehet sűrűsíteni útolag?

    Köszi

  9. Rácz Anikó says: (előzmény @Reka Szakats)

    Szia Réka! Ha jól emlékszem, olyan másfél tepsivel volt. Mostanában “csak” gyurmáztunk belőle. Ne legyen túl vékony, én olyan 4 mm-esre nyújtottam. Jó munkát! aztán küldj majd képet! 🙂

  10. Reka Szakats says:

    Szia Anikó!

    Pénteken kalákában készítünk karácsonyi díszt az egyik barátnőmmel. Meg tudnád írni, hogy egy adagból kb hány vizes pohárral kiszaggatott forma lesz?
    Érdekelne, hogy tudjuk egy vagy két adagot készítsünk.

    Köszi,
    Réka

  11. Szia Zsuzsa! Én mindig ezt a receptet használom, viszont én mércés poharat használok, így pontosabb a mennyiség. A főzéssel lehet nagyon kiszárítani szerintem. Utána rögtön fóliába tetted? Adj hozzá kevés vizet, azzal még javíthatod. De csak óvatosan! Írj, hogyan sikerült!

  12. Újhelyi Zsuzsanna says: (előzmény @Rácz Anikó)

    Vagyis tobb, vagy kevesebb viz kell? Korabban kell levenni a tuzrol?

  13. Szia Zsuzsa! Szerintem a főzési idő volt a gond, kevés víz segíthet. Remélem, sikerül megjavítanod. Szép napot: Anikó

  14. Újhelyi Zsuzsanna says:

    Sajnos, nekem is toredezett lett, pedig kovettem a leirast. Szerencsere csak fele mennyiseggel probalkoztam elsore, meglatjuk, hogyan tovabb. Nekem az olaj jutott eszembe, vagy vmi zsiros, hogy ilyesmut hozzaadva vajon javulna-e az allaga.

  15. Szia Andi! De szuper! Örülök, hogy sikerült és köszönöm szépen, hogy megosztottad! Szép napot: Anikó

  16. Pákay Zsoltné says:

    Köszönöm szépen a receptet! Nekem tökéletesen sikerült! Úgy csináltam, ahogy írtad: 4 dl szódabikarbóna, 2 dl kukoricakeményítő, 3 dl víz.
    Nyújtáskor a deszkára ragadt, ezért szórtam alá kukoricakeményítőt, de a második alkalommal műanyag tányéralátéten szaggattuk, és arra nem ragadt oda.
    Szép napot!
    Andi

  17. Szia Eszter! Én mércés pohárban készítem, így pontosabban tudom mérni a hozzávalókat. Biztos, hogy kukoricakeményítőt használtál? Én HAAS-t használok. Már számtalanszor készítettem egyébként, de nekem mindig rendben volt. Amint levetted a tűzről, rögtön folpackba csomagoltad? Próbáld meg pontosan mérni (ml-re ). Majd írj, sikerült-e. Szép napot: Anikó

  18. Eszter meszesz says:

    Kedves Anikó,
    Én is azzal küzdök h szinte azonnal töredezik a gyurmám… De az első készítés még kész állapotában is olyan könnyen törik h alig merek hozzáérni. Kísérletezek, de ha vki tudja a megoldást kivele:-)
    Most egész vizesen hagytam abba a főzést, de így szinte még nehezebben formázható volt.
    Egy nyújtás sikerült,kettő esélytelen. Ez normális?
    Köszi a választ előre is!

  19. Rácz Anikó says: (előzmény @Reka Szakats)

    Szia Réka! A cserét javaslom, ha van erre lehetőség. Szép napot: Anikó

  20. Reka Szakats says:

    Szia Anikó!

    Kukoricakeményítő helyett búzakeményítőt vettem véletlenül. Probálkozzak vele vagy inkább cseréljem vissza?

    Köszi, Réka

  21. Szia Rika! Éppen ma készítettem egy adagot, és miután megláttam a hozzászólásodat, gyorsan leellenőriztem, de az enyém rendben volt. Ilyet még nem tapasztaltam, az okára csak tippelni tudok: 1. lehet, hogy az alapanyag, amit te vettél, nem teljesen ugyanolyan, mint az enyém. 2. lehet, hogy egy kicsit tovább, sűrűbbre főzted 3. lehet, hogy valamivel kevesebb víz került hozzá: én olyan pohárral mérem, amin jelzések vannak, így biztos, hogy mindig ugyanaz a mennyiség. Szerintem próbálj meg nagyon minimális vizet (kis adagokban) hozzáadni, míg jó állagú nem lesz. Amikor feldolgozod, kisebb adaggal dolgozz, a többit pedig tekerd folcpack-ba. Készítés után rögtön folpack-ba tetted? Remélem, sikerül megjavítani és aztán csodaszép díszeket készíthetsz 🙂 Kérlek, írj a fejleményekről. Szép napot! Anikó

  22. Rika says:

    Kedves Anikó!Nagyon örültem,amikor rábukkantam e csodás “receptedre” 🙂 Kislányom óvodájában Adventi vásár lesz,amelyhez a szülők készítenek saját portékákat.Én egyből ihletet kaptam és ki is próbáltam.Igen ám,de nekem ahogy kihűlt a massza,kicsomagoltam és formáztam volna,teljesen összetöredezett.Nem olyan jó kis gyurma állaga volt,hanem szárazabb…Mit csináltam szerinted rosszul? Előre is köszönöm 🙂 Üdv,Erika 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!