A napfény illata

Fess magad: avagy a fellépő új arca

Nálunk otthon a festés természetes dolog volt, édesanyám gyerekkoromban fürgén meszelte a szoba falait, majd lehengerezte: ahogyan tette ezt szinte mindenki, akinek festett fala volt akkoriban. Tetszett, ahogyan a minták szépen sorakoztak a falon, és ahogyan néha egy-egy műanyag elosztódoboz fedélen “megbotlottak”.
 
Én is korán kapcsolatba kerültem a festékekkel, a kerítés festésében mi, gyerekek is részt vettünk, emlékszem az erős hígító szagára, amivel a szinte kötelező sötétkék, sötétzöld festéket lecsutakoltuk a kezünkről a festés végeztével.
 
Valahogy szerettem a festék szagát is. 🙂
Úgyhogy talán az sem meglepő, hogy felnőttként a tiszaújvárosi festékgyárban (egészen a bezárásáig) fejlesztőmérnökként dolgoztam. És talán az sem, hogy időnként a blogon is festeni fogunk!
 
 

Ha festésről van szó, most is szinte mindent magam végzek. Festéssel látványosan újjá varázsolhatjuk, megszépíthetjük otthonunkat, tárgyainkat.  Mint most, a valaha szebb napokat látott fellépőt.
Az eredetileg lakkozott, fából készült fellépőnket a teraszon használtuk. Szegény nagyon megkopott, megöregedett a szabad ég alatt:
 
 
A felújítás első része mindig a felület előkészítése, jelen esetben ez a tisztítást és a felpattogzott régi festék eltávolítását jelenti. Ez a munka nemszeretem része, de nem lehet elhagyni, ha tartós és szép eredményt akarunk. Az egyes elemeket – szétszedve is – alaposan meg kell csiszolni.
 
Ha szétszedjük a bútort, érdemes beszámozni az egyes részeket, hogy az összerakásnál ne legyen gond.
 
 
A csiszolás után már festhetünk is. A fát lekenhetjük különböző kültéri lazúrokkal, kültéri zománccal,  vagy kültéri lakk-kal is.
 
Fontos, hogy a megfelelő alapozófestést is elvégezzük. Az alapozók tartalmazzák legtöbbször ugyanis azokat a favédőszereket, amelyek megakadályozzák például a fák gombásodását, beszürkülését, és elősegítik a fedőfestékek tapadását, mintegy hidat képezve a felület és a fedőfesték között.
Olvassuk hát el a festék címkéjét, és tartsuk be az azon látható utasításokat, hiszen ezek az optimális felhasználást és a legjobb festékrendszer kialakítását teszik lehetővé.
A festékgyárakban is az így lefestett tárgyakat tesztelik az időjárásállósági vizsgálatokon!
Amit még tudok javasolni, hogy a festéken ne spóroljunk, különösen kültéren ne! Kérdezzük meg a szakboltok eladóit, a festőket, hogy ők mit ajánlanak.
 
 
Fest a család!
 
Mivel a fa felülete már teljesen befeketedett, a fellépő esetében a lazúrok kizárva, valami olyan kellett, ami jól fed. Szeretem a vizes festékeket (és nemcsak azért, mert rengeteg ilyen festéket fejlesztettem 🙂 ): jó velük dolgozni, gyorsan száradnak, könnyen hígíthatók.
Most is ilyet választottam: a Valmor Időjárásálló és szigetelőfestéket, ez fehér és színtelen verzióban kapható, de lehet színezni. Mivel volt otthon hobbi akrilfestékem, ezzel színeztem: néhány csepp elég volt belőle. 
 
Így a fellépő új színeket kapott: fehér, galambszürke és vidámzöld színekben ismét előnyös a fellépése 🙂
 
 
 
Szép napot!
 
 

Mentés

Mentés

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!