A napfény illata

Befőzde avagy készítsünk bodzaszörpöt

Nem vagyok tökéletes szakács, cukrász, de szeretek sütni-főzni-befőzni, ezért szeretem azokat a recepteket, amelyekkel én is szuperanyu lehetek.

Ilyen a bodza szörp receptje is, amit kedves Egyeki barátaimtól kaptam: innen is üdv nektek, Márti és Edit!
Letölthető címkékkel!

Forrás

A bodza szörp készítés hagyománya nálunk egy szomorú eseménnyel indult: 10 éve májusban, – amikor csodálatosan, illatosan virágoztak a bodzák- született meg Bodza Virág, pici lánykánk, aki angyal volt, vendég a Földön 4 napig.  Amikor elment Tőlünk, szörpöt készítettem és egy üveggel eltettem karácsonyra. Azóta minden karácsonykor van egy üveg bodza szörp, mellyel Rá emlékezünk.
Forrás

Az idő begyógyította már a sebet és a bodzaszedéssel, szörpkészítéssel a pici lányka is velünk van, vidáman.

A bodzaszörp receptje:

Hozzávalók:

70dkg bodzavirág

7 kg cukor

7 liter víz

15 dkg citromsav

2db citrom

2 kk. szalicil (vagy más tartósítószer)

A bodzaszedés egy jó kis kirándulás nálunk, elmegyünk a közeli bodza-lelőhelyekre és a gyerekekkel együtt szedjük az illatos virágot. Olyan jó, mikor hazaérve betölti a konyhát a finom virágillat.

A leszedett bodzát gyorsan fel kell dolgozni, akkor lesz finom a szörp. Van egy másik titok is: a kis virágokat a virágzatról le kell vágni, hogy minél kevesebb szár kerüljön a szörpbe. Ebben a gyerekek is szívesen segítenek.

Ezt követően fél kg cukrot megpirítunk lágyan, majd felengedjük vízzel (kb. 1,5-2l) és ezzel forrázzuk le a bodzavirágot. A virágot nem kell megmosni. Ebbe a forrázatba belekarikázunk két citromot és egy éjszakáig, vagy egy napig – ha éppen másnap dolgozunk,- állni hagyjuk.
Forrás

Másnap a fennmaradó cukorból és vízből szirupot készítünk, kissé lehűtjük, hozzáadjuk a citromsavat és a szalicilt, és a bodzás forrázathoz öntjük. A szörpöt szűrjük és üvegekbe töltjük.

Szeretem, ha a szörp szép is, nemcsak finom, ezért év közben gyűjtöm a szép üvegeket, mely pöttyös címkét és piros kalapkát kap. Mivel a gyors és olcsó megoldások híve vagyok, a kalapka szalvétából készül. Nálunk a pöttyös dizájn vált be, mert ez olyan vidám! Ajándéknak is kiváló!

Tudom, ez a recept idén már nem aktuális, de mivel befőzési szezon van, ajándékul fogadjátok el a letölthető pöttyös címkéinket.

Kinyomtathatjátok Zweckform 3481 típusú öntapadós címkékre, vagy akár A4-es lapra (ez lehet akár színes is!), melyet kivágva a befőttre ragaszthatjátok! Aki szeretne ilyet, az alábbi linkekről letöltheti:
Bodza szörp
Málna szörp
Barack lekvár
Szilva lekvár
További jó befőzést!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!